vajera wrote: Thu Apr 16, 2026 9:47 am
...
W związku z zawartością tego dokumentu mam pytanie:
1. endpoint 0x23 IAS - tutaj daję ALARM_1/TAMPER/LOW BATTERY
2. endpoint 0x26 - tutaj TEMP,
3. endpoint 0x27 - tutaj ILLUMINANCE,
4. endpoint 0x22, 0x28, 0x29 - to są takie odpowiedniki operacji logicznych na poziomie urządzenia 0/1 w zależności od aktywacji PIR i warunków temperatury lub oświetlenia - chcesz tutaj 3x BINARY_SENSOR - będziesz z tego korzystał ustawiając progi temperatury/oświetlenia w urządzeniu czy raczej wolisz logikę Supla?
Widzę że nie omijasz niczego. Godne podziękowań, więc dzięki.
Tak myślę, żeby to było zgodne z tym co będzie przydatne w użytku. Myślę że jeśli chodzi o aktywność alarmu w uzależnieniu od temperatury czy światła to się już wczoraj zastanawiałem jak to z tym by było przy ewentualnej możliwości ustawiania tego. Jeśli chodzi o powiązanie tego sprzętowo z lumi to raczej można zrezygnować. Co do temperatury chyba też. Jak Ty @vajera byś podpowiedział mając w tym zdecydowanie lepsze doświadczenie?
Powiedz przy okazji jak przy takich czujkach wygląda później ustawienie TIMEOUT alarmu po aktywacji bo też coś o tym było i ewentualnie ustawień LED. Chociaż z LED to też nie wiem czy aż tak bardzo to potrzebne. Chociaż... może by warto mieć możliwość jej włączania lub wyłączania.
EDIT:
Próbuję sobie w ogóle wyobrazić sytuację w której uaktywnienie alarmu uzależnione od temperatury lub światła miało by sens i nie mam pomysłu

? Aczkolwiek po coś to w tej czujce zrobili. Hmm
EDIT: Co by nie zdecydować najważniejsze by dało się ustawiać z poziomu lokalnego bramki. W miarę możliwości oczywiście. Alarm będzie w domku letniskowym z jednym pomieszczeniem na parterze gdzie internet jest a chwilami nie ma. Jest sąsiad który w najgorszym, twu twu scenariuszu gdzie internet zawiedzie ma z założenia usłyszeć alarm.