Jeśli chodzi o soft pod Sonoff Basic R4, to jest w pełni działający z Suplą. Działa nawet Magic Switch, który można konfigurować (czego nie zrobisz pod eWelinkiem). Oczywiście (ze względów bezpieczeństwa) nie ma termometrów, kontaktronów i innych. Tylko sof za soft (1:1) - no prawie, bo jest dodatkowa konfiguracja progu zadziałaniaMichal81 wrote: Sun Nov 16, 2025 7:10 pmWgrywał z GG - ale samą płytkę ESP32C3 - wtedy podobno działa.klew wrote: Sun Nov 16, 2025 7:04 pmJeśli nie jest to modyfikowany sprzęt to ok.Michal81 wrote: Sun Nov 16, 2025 6:56 pm Widzę że temat przerzucił się na kwestię bezpieczeństwa...
Ale chciałbym wrócić do tematu tego wątku...
Jak już wiadomo soft z GG nie działa.
I tu pytanie do "operatora GG " Czy można liczyć na poprawienie generowania Softu w GG ??
Na początku tego wątku ktoś pisał, że wgrywał GG i działało.
GG od tego czasu nie było zmieniane.
GG to aktualnie porzucony projekt. Autora od dłuższego czasu nie było widać na forum i w githubie nie widać żadnych zmian.
Ale trzeba wszystkie GPIO ustawiać ręcznie...
Dedykowana płytka w GG Sonoff Basic R4 - nie działa , nawet nie rozgłasza sieci.....
Czyli że GG umiera ?? Będzie jakaś alternatywa ?
Sonoff BASIC R4 konfiguracja
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Michal81
Tak - wygywam z GG wybierając płytkę ESP32C3 Dev Module.
Wgrywam przez flash_download_tool oraz przez instalatora z GG .
Efekt : nie rozgłasza sieci wifi , dioda cały czas świeci .
Ktoś pomoże ?
Ktoś pomoże ?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Możesz odłączyć od zasilania 230 V, podłączyć pod programator i zebrać logi. Nie zawsze coś tam widać, ale może coś będzie.Michal81 wrote: Sun Nov 16, 2025 7:32 pm Tak - wygywam z GG wybierając płytkę ESP32C3 Dev Module.
Ktoś pomoże ?
Dodatkowo przy zasilaniu z programatora może się resetować z powodu zbyt małej wydolności prądowej.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
A co zaznaczasz podczas generowania?Michal81 wrote: Sun Nov 16, 2025 7:32 pm Tak - wygywam z GG wybierając płytkę ESP32C3 Dev Module.
Ktoś pomoże ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Mam to samo na różnych opcjach dla esp32c3 (przy zwykłym esp32 jest ok) tzn.nie tworzy sieci. Jest jakiś bug w gg dotyczący tego procka
YoMan
Generowałem dzisiaj kilka razy z różnymi opcjami.
Sieć rozgłaszał. Nie potrafiłem za to odpalić sterowania roletami.
Odpuściłem i sobie sam skompilowałem co potrzebuję w Arduino (tam mi prawie zawsze działa co chcę
).
Włączone miałem (poza tymi domyślnymi):
Sterowanie:
Przekaźniki
Przyciski
Wyzwalacze akcji
Rolety
Warunkowanie
Wgrywałem soft z czyszczeniem pamięci bezpośrednio z Chrome. To ważne, bo bez czyszczenia pamięci u mnie nie wstawał, a jeśli już, to pokazywał nazwę ESP40E2, czy jakoś tak podobnie. Jak szło wcześniej "erase", to zawsze sieć rozgłaszał OK i normalnie się rejestrował w cloud.
Sieć rozgłaszał. Nie potrafiłem za to odpalić sterowania roletami.
Odpuściłem i sobie sam skompilowałem co potrzebuję w Arduino (tam mi prawie zawsze działa co chcę
Włączone miałem (poza tymi domyślnymi):
Sterowanie:
Przekaźniki
Przyciski
Wyzwalacze akcji
Rolety
Warunkowanie
Wgrywałem soft z czyszczeniem pamięci bezpośrednio z Chrome. To ważne, bo bez czyszczenia pamięci u mnie nie wstawał, a jeśli już, to pokazywał nazwę ESP40E2, czy jakoś tak podobnie. Jak szło wcześniej "erase", to zawsze sieć rozgłaszał OK i normalnie się rejestrował w cloud.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
myszektbg
Robiłem wczoraj (tj.18.03) takiego Sonofa i już mnie nerwa brała bo po wgraniu wisiał i tyle szablon z GG Builder. Poszukałem, poszedłem za radą wgrałem czysty ESP32C3 Dev i zaczęło chodzić. Wpadłem jak się później okazało na głupi pomysł by przyspieszyć sobie konfiguracje wsadzając w konfiguracji JSON wyprowadzeń i .... zonk po zapisie i reset/restart modułu go uśmiercił.
-
[email protected]
Szablonowy nadal nie działa (nie rozgłasza sieci) Ten co zalecają wgrywać tzn. ESP32C3 DevModule wcześniej działał, teraz chyba coś jest z nim nie tak bo po tym jak się połączysz z siecią 192.168.4.1 próba ustawienia wyjść GPIO dla przekaźnika, przycisku i diody kończy się jakąś zwiechą urządzenia.
Jedyna rada to wgranie wsadu o nazwie MagicSwitch
viewtopic.php?t=16818
Dla mniej zorientowanych:
Po wypakowaniu paczki znajdziesz katalog BIN. Wystarczy odpalić program do flashowania np. NodeMCU PyFlasher i wgrać do ESP ten największy pojemnościowo plik. Działa od strzała, nie trzeba konfigurować żadnych GPIO.
Pozdrawiam.
Jedyna rada to wgranie wsadu o nazwie MagicSwitch
viewtopic.php?t=16818
Dla mniej zorientowanych:
Po wypakowaniu paczki znajdziesz katalog BIN. Wystarczy odpalić program do flashowania np. NodeMCU PyFlasher i wgrać do ESP ten największy pojemnościowo plik. Działa od strzała, nie trzeba konfigurować żadnych GPIO.
Pozdrawiam.