Witam wszystkich.
Mam do żaluzji fasadowych podłączone moduły SRW-01, jednak jest jedno zachowanie, które chciałbym wyeliminować.
Kiedy nacisnę przycisk zamykania żaluzji i zamknie się ona do końca i potem nacisę przycisk otwierania to pierwsze naciśnięcie pozostaje bez reakcji (słychać klik modułu) i dopiero drugie naciśnięcie otwiera żaluzję. To samo jest w przypadku działania odwrotnego czyli otwieranie do końca i próba zamknięcia.
Dodatkowo - jeśli żaluzja otworzy się do końca i poczekam nawet kilkanaście sekund i nacisnę przycisk zamykania to nic się nie stanie (słychać klik w sterowniku), następnie jeśli nacisnę przycisk otwierania ponownie to nic się nie stanie (co jest normalne bo żaluzja w tym momencie jest całkowicie otwarta, słychać klik) i potem znowu nacisnę przycisk zamykania to również nic się nie stanie (słychać klik).
Jak wyeliminować te "puste" kliknięcia"?
SRW-01 nie reaguje na pierwsze naciśnięcie
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Masz w CLOUD ustawione czasy oswierania i zamykania zgodne z rzeczywistością?bono122b wrote: Tue Apr 04, 2023 6:23 am Witam wszystkich.
Mam do żaluzji fasadowych podłączone moduły SRW-01, jednak jest jedno zachowanie, które chciałbym wyeliminować.
Kiedy nacisnę przycisk zamykania żaluzji i zamknie się ona do końca i potem nacisę przycisk otwierania to pierwsze naciśnięcie pozostaje bez reakcji (słychać klik modułu) i dopiero drugie naciśnięcie otwiera żaluzję. To samo jest w przypadku działania odwrotnego czyli otwieranie do końca i próba zamknięcia.
Dodatkowo - jeśli żaluzja otworzy się do końca i poczekam nawet kilkanaście sekund i nacisnę przycisk zamykania to nic się nie stanie (słychać klik w sterowniku), następnie jeśli nacisnę przycisk otwierania ponownie to nic się nie stanie (co jest normalne bo żaluzja w tym momencie jest całkowicie otwarta, słychać klik) i potem znowu nacisnę przycisk zamykania to również nic się nie stanie (słychać klik).
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
MadOnion78
Podłącz miernik do modułu i sprawdź czy w momencie tego kliknięcia pojawia się napięcie.
Może żaluzja ignoruje ten krok.
Może żaluzja ignoruje ten krok.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
bono122b
Tak, myślałem, że to kwestia kalibracji ale wszystkie czasy mam ustawione zgodnie z rzeczywistością i kalibracja jest zrobiona. Jak będę w domu to sprawdzę miernikiem czy jest napięcie po tym "pustym" naciśnięciu. Dodam może, że silniki to somfy.robertklepacki94 wrote: Tue Apr 04, 2023 6:25 amMasz w CLOUD ustawione czasy oswierania i zamykania zgodne z rzeczywistością?bono122b wrote: Tue Apr 04, 2023 6:23 am Witam wszystkich.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Przy używaniu przycisków, urządzenie Supli dodają długi margines czasu, gdy wyjście jest nadal włączone. To kliknięcie przekaźnika, które słyszysz, to jego wyłączenie.
W trybie konfiguracyjnym modułu możesz ten czas skrócić.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
bono122b
Zrobiłem też test po blisko minucie od zamknięcia i efekt był ten sam, sprawdzę jeszcze jak jest po kilku/kilkunastu minutach. Z tego co widzialem w trybie konfiguracyjnym to miałem możliwość ustawienia tylko czasu przytrzymania i wielokrotnego naciśnięcia ale nic więcej tam nie widziałem, jeśli chodzi o czas.klew wrote: Tue Apr 04, 2023 6:54 am Przy używaniu przycisków, urządzenie Supli dodają długi margines czasu, gdy wyjście jest nadal włączone. To kliknięcie przekaźnika, które słyszysz, to jego wyłączenie.
-
klew
Tam jest parametr "time margin".bono122b wrote: Tue Apr 04, 2023 6:58 amZrobiłem też test po blisko minucie od zamknięcia i efekt był ten sam, sprawdzę jeszcze jak jest po kilku/kilkunastu minutach. Z tego co widzialem w trybie konfiguracyjnym to miałem możliwość ustawienia tylko czasu przytrzymania i wielokrotnego naciśnięcia ale nic więcej tam nie widziałem, jeśli chodzi o czas.klew wrote: Tue Apr 04, 2023 6:54 am Przy używaniu przycisków, urządzenie Supli dodają długi margines czasu, gdy wyjście jest nadal włączone. To kliknięcie przekaźnika, które słyszysz, to jego wyłączenie.
viewtopic.php?p=121444#p121444
viewtopic.php?t=10802
viewtopic.php?t=12696
-
bono122b
Dziękuję, dzisiaj popołudniu to sprawdzę i dam znaćklew wrote: Tue Apr 04, 2023 8:14 amTam jest parametr "time margin".bono122b wrote: Tue Apr 04, 2023 6:58 amZrobiłem też test po blisko minucie od zamknięcia i efekt był ten sam, sprawdzę jeszcze jak jest po kilku/kilkunastu minutach. Z tego co widzialem w trybie konfiguracyjnym to miałem możliwość ustawienia tylko czasu przytrzymania i wielokrotnego naciśnięcia ale nic więcej tam nie widziałem, jeśli chodzi o czas.klew wrote: Tue Apr 04, 2023 6:54 am Przy używaniu przycisków, urządzenie Supli dodają długi margines czasu, gdy wyjście jest nadal włączone. To kliknięcie przekaźnika, które słyszysz, to jego wyłączenie.
viewtopic.php?p=121444#p121444
viewtopic.php?t=10802
viewtopic.php?t=12696
-
bono122b
Dziękuję @klew - pomogło. Żaluzję mam ustawioną na czas otwarci/zamknięcia 40 sekund, ustawiłem time margin na 5% i teraz po około 2 sekundach słyszę kliknięcie w sterowniku i pierwsze naciśniecie działa bez problemu.
Czy aby wyeliminować ten 2 sekundowy czas oczekiwania powinienem zamiast 40 sekund nastawić 38 i wtedy wszystko powinno się zgrać?
Chodzi o to że przy żaluzjach czesto wykonywaną operacją jest to, że zamyka się ją całowicie po czym od razu chce się odchylic lamele. W tym wypadku będzie trzeba odczekać te 2 sekundy lub nacisnąć 2 krotnie otwarcie (a właściwie 3 krotnie, żeby jeszcze zatrzymać)
Czy aby wyeliminować ten 2 sekundowy czas oczekiwania powinienem zamiast 40 sekund nastawić 38 i wtedy wszystko powinno się zgrać?
Chodzi o to że przy żaluzjach czesto wykonywaną operacją jest to, że zamyka się ją całowicie po czym od razu chce się odchylic lamele. W tym wypadku będzie trzeba odczekać te 2 sekundy lub nacisnąć 2 krotnie otwarcie (a właściwie 3 krotnie, żeby jeszcze zatrzymać)
-
klew
Możesz eksperymentować z tym czasem, ale pozycja rolety w Supli może się trochę "rozjechać", bo 99% wyłączy przekaźnik po ~37 s.bono122b wrote: Wed Apr 05, 2023 7:36 am Dziękuję @klew - pomogło. Żaluzję mam ustawioną na czas otwarci/zamknięcia 40 sekund, ustawiłem time margin na 5% i teraz po około 2 sekundach słyszę kliknięcie w sterowniku i pierwsze naciśniecie działa bez problemu.
Wiem, że o tym od dawna mówimy, ale będziemy dodawać wsparcie dla fasadówek - wtedy to sterowanie będzie dostosowane do cech tych urządzeń i nie powinno być takich problemów.