Dodatkowy wyłącznik ścienny do Sonoff Basic

User avatar
jerzy
Posts: 30
Joined: Sat Dec 02, 2017 8:56 pm

Wed Dec 20, 2017 8:34 pm

Chyba ta dyskusja zbytnio odeszła od tematu tego wątku. A właściwie nie ma z tematem nic wspólnego. Chyba istnieją wątki na te tematy.
Z poważaniem: Jerzy
djack2017
Posts: 292
Joined: Mon Nov 27, 2017 7:36 am

Fri Dec 22, 2017 7:22 am

Więcej luzu. Pozdrawiam.
Jacek
User avatar
jerzy
Posts: 30
Joined: Sat Dec 02, 2017 8:56 pm

Sat Dec 23, 2017 11:20 pm

Więcej porządku wokół nas.
Z poważaniem: Jerzy
addaniel
Posts: 27
Joined: Sun Jan 21, 2018 11:49 am

Sat Feb 03, 2018 10:28 am

Witam.
Podlaczylem przekaznik pod supla.Smiga wlaczanie pod aplikacja ale zwarcie na przycisku masy i gpio 1 nie dziala .tz 3 i 4 pin od przycisku konfiguracyjnego.Czy dzialam cos nie tak??

Doszedłem do tego ze dziala tylko na zwarciu wlutowanych przewodów na stopkach przycisku konfiguracyjnego.Jest tez male ale ...Musi to byc na przełaczniku tzw "dzwonkowym".

Czy jest rozwiazanie na działanie na przycisku zwykłym, bo wyczytałem ze nie gdyz po utracie napiecia sonoff wejdzie w tryb konfiguracyjny??
User avatar
pzygmunt
Posts: 6682
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Feb 03, 2018 11:35 am

addaniel wrote:
Sat Feb 03, 2018 10:28 am
Witam.
Podlaczylem przekaznik pod supla.Smiga wlaczanie pod aplikacja ale zwarcie na przycisku masy i gpio 1 nie dziala .tz 3 i 4 pin od przycisku konfiguracyjnego.Czy dzialam cos nie tak??

Doszedłem do tego ze dziala tylko na zwarciu wlutowanych przewodów na stopkach przycisku konfiguracyjnego.Jest tez male ale ...Musi to byc na przełaczniku tzw "dzwonkowym".

Czy jest rozwiazanie na działanie na przycisku zwykłym, bo wyczytałem ze nie gdyz po utracie napiecia sonoff wejdzie w tryb konfiguracyjny??
Jeżeli przycisk na płytce nie załącza przekaźnika to zły firmware wgrałeś.
Jak przycisk na płytce załącza ale dolutowany nie załącza to pod złe nóżki wlutowałeś.
addaniel
Posts: 27
Joined: Sun Jan 21, 2018 11:49 am

Sun Feb 04, 2018 2:28 pm

Dzięki już posiedziałem,poczytałem, podłubałem i udało się😁 Działa na sofcie button,wlutowane pod stopki z przycisku Config. Działa na podwójnym łączniku dzwonkowym(taki jak do rolet). Oczywiście 2 kanały to dwa sonoffy i z każdego osobne kabelki od przycisku. We włączniku na wspólnym łączu napięcie spod stopki z sonofów a dwa pozostałe na punkty zwierne w łączniku.
addaniel
Posts: 27
Joined: Sun Jan 21, 2018 11:49 am

Sun Feb 04, 2018 4:35 pm

Jeszcze jedno pytanko.Czy na Sonoff na Out przerwa jest na N czy na L.
Mam za malo o jeden przewod i zastanawiam sie czy zasilenie sonoffa w N moze odbyc sie w taki sposob ze polacze OUT N z jednego do IN N do drugiego a L wszedzie bedzie osobne?? Zadziala cos takiego?? Czy jesli wylacze jednego sonofa to w dalszym ciagu bedzie on podawal N i zasili drugiego nawet w stanie wyłączenia??
maciekelga
Posts: 52
Joined: Tue Aug 23, 2016 10:46 am

Mon Feb 05, 2018 8:13 am

Czy jest szansa na stworzenie firmware, który pozwalałby na sterowanie Sonoff`em z innego ESP8266, aplikacji oraz przycisku lokalnego (za pomocą wyprowadzeń)?
User avatar
Lucas
Posts: 410
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Mon Feb 05, 2018 8:32 am

maciekelga wrote:
Mon Feb 05, 2018 8:13 am
Czy jest szansa na stworzenie firmware, który pozwalałby na sterowanie Sonoff`em z innego ESP8266, aplikacji oraz przycisku lokalnego (za pomocą wyprowadzeń)?
Z dodatkowego przycisku jak najbardziej - zobacz softy np. autorstwa @Zybi. A z innego ESP, to pewnie jak pojawi się logika - sam na to czekam, bo chciałbym uruchomić przycisk ścienny do załączania scen.
koziolek90
Posts: 13
Joined: Mon Feb 19, 2018 8:16 pm

Sun Jul 01, 2018 6:37 pm

Witam, czy istnieje oprogramowanie "switch mode" do sonoff 4ch lub 4ch pro?
Chciałbym podpiąć 4 zewnętrzne (ścienne, bistabilne) wyłączniki światła.

Ewentualnie jeśli nie ma takiej wersji to czy na standardowym oprogramowaniu użyć wyłączników dzwonkowych? (gdzie je wlutować?)
Post Reply