Wsparcie dla Termostatu

QLQ

Przepraszam za duplikat bo napisałem do klew zamiast do:

@krycha88 mam jeszcze jedną uwagę co do linków bezpośrednich odczytu temperatury w termostacie: załóżmy że czujniki mam na innym serwerze czy własnej instancji a termostat też na innym serwerze: na chwilę obecną w Beta MUSIMY mieć i czujnik temp I termostat na tym samym serwerze bo link jest w postaci xx/ggffhh/....
Jeśli tak ma pozostać, że temperatura otoczenia do której termostat grzeje/chłodzi jest z linku to ten link nie powinien być ograniczony do tego samego serwera co termostat.
Druga rzecz jeśli nie ma odczytu z tego linku termostat powinien przejść w tryb off / raczej tak jest w założeniu
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
krycha88
Been thanked: 5 times

QLQ wrote: Sat Oct 14, 2023 8:35 pm Przepraszam za duplikat bo napisałem do klew zamiast do:

@krycha88 mam jeszcze jedną uwagę co do linków bezpośrednich odczytu temperatury w termostacie: załóżmy że czujniki mam na innym serwerze czy własnej instancji a termostat też na innym serwerze: na chwilę obecną w Beta MUSIMY mieć i czujnik temp I termostat na tym samym serwerze bo link jest w postaci xx/ggffhh/....
Jeśli tak ma pozostać, że temperatura otoczenia do której termostat grzeje/chłodzi jest z linku to ten link nie powinien być ograniczony do tego samego serwera co termostat.
Druga rzecz jeśli nie ma odczytu z tego linku termostat powinien przejść w tryb off / raczej tak jest w założeniu
Ale czy nie uważasz, że jest to sytuacja wyjątkowa i w normalnym życiu praktycznie nie występuje? Zwłaszcza, że wymieniłeś funkcjonalność która sprawdza się w obrębie jednego miejsca :)

Nie jestem przekonany co do połączenia termostatu z linkami bezpośrednimi. Niby są tam zabezpieczenia przed błędnym odczytem ale częstotliwość odczytu może być tutaj już sporym problemem.
https://gui-generic-builder.supla.io/
kurus

krycha88 wrote: Sat Oct 14, 2023 1:24 pm Nie przechowuję już po stronie GG kanału termometru głównego, dodatkowego oraz histerezy teraz są one przechowywane tylko w Configu termostatu. To spowodowało, że teraz możecie określać te wartości po stronie urządzenia oraz zmieniać je w cloud. Ale jest też minus tej zmiany od teraz nie możecie przenosić w pliku config tych informacji między urządzeniami GG.
Ustawienia histerezy aktualizują się teraz pomiędzy cloud i urządzeniem niezależnie gdzie zmienimy je, ale zauważyłem że teraz nie idzie wyłączyć tego dodatkowego termometru, wyłączajac go w cloud czy urządzeniu po odświeżeniu jest wciąż przypisany tam termometr.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kurus wrote: Sun Oct 15, 2023 11:49 am
krycha88 wrote: Sat Oct 14, 2023 1:24 pm Nie przechowuję już po stronie GG kanału termometru głównego, dodatkowego oraz histerezy teraz są one przechowywane tylko w Configu termostatu. To spowodowało, że teraz możecie określać te wartości po stronie urządzenia oraz zmieniać je w cloud. Ale jest też minus tej zmiany od teraz nie możecie przenosić w pliku config tych informacji między urządzeniami GG.
Ustawienia histerezy aktualizują się teraz pomiędzy cloud i urządzeniem niezależnie gdzie zmienimy je, ale zauważyłem że teraz nie idzie wyłączyć tego dodatkowego termometru, wyłączajac go w cloud czy urządzeniu po odświeżeniu jest wciąż przypisany tam termometr.
To jest już poprawione po stronie cloud, tylko jeszcze nie jest wrzucone na betę
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Wygenerowałem soft na urządzenie z ekspanderami (MCP23017), ds-y są widoczne i prawidłowo pokazują temperaturę.
Nie widzę opcji załączenia termostatu! Czy taka konfiguracja nie jest wspierana (na razie)?
krycha88

RomanG wrote: Sun Oct 15, 2023 2:23 pm Wygenerowałem soft na urządzenie z ekspanderami (MCP23017), ds-y są widoczne i prawidłowo pokazują temperaturę.
Nie widzę opcji załączenia termostatu! Czy taka konfiguracja nie jest wspierana (na razie)?
Nie planowałem takiej funkcjonalności.
kurus

klew wrote: Sun Oct 15, 2023 12:44 pm
kurus wrote: Sun Oct 15, 2023 11:49 am
To jest już poprawione po stronie cloud, tylko jeszcze nie jest wrzucone na betę
ok wszystko jasne, a znana jest jakaś data kiedy oficjalnie termostat pojawi się w cloud? Bo tu już pomału trzeba grzać :roll:
krycha88 wrote: Sun Oct 15, 2023 2:59 pm
Krycha88 ta opcja led załączenia przekaźnika to jest juz na stałe? Nie generowałem softu z tą opcją a ona się tam pojawia w ustawieniach przekaźnika.
krycha88

kurus wrote: Sun Oct 15, 2023 4:40 pm Krycha88 ta opcja led załączenia przekaźnika to jest juz na stałe? Nie generowałem softu z tą opcją a ona się tam pojawia w ustawieniach przekaźnika.
Na stałe i służy do sygnalizowania stanu termostatu.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Krycha88 będziesz jeszcze zmieniał widok ekranu termostatu?
Co z widokiem drugiego termometru. Będzie 1 ekran czy więcej?
QLQ

krycha88 wrote: Sun Oct 15, 2023 4:41 am
QLQ wrote: Sat Oct 14, 2023 8:35 pm Przepraszam za duplikat bo napisałem do klew zamiast do:

Ale czy nie uważasz, że jest to sytuacja wyjątkowa i w normalnym życiu praktycznie nie występuje? Zwłaszcza, że wymieniłeś funkcjonalność która sprawdza się w obrębie jednego miejsca :)

Nie jestem przekonany co do połączenia termostatu z linkami bezpośrednimi. Niby są tam zabezpieczenia przed błędnym odczytem ale częstotliwość odczytu może być tutaj już sporym problemem.
Prawdę mówiąc też podchodzę do tego, że temp z linku do termostatu to nie to - jak dla mnie urządzenie ma mierzyć autonomicznie parametry aby mogło samo reagować samoczynnie przy braku netu. Te linki to mam nadzieję, że to tylko do testów ...
...aczkolwiek w mojej sytuacji gdzie mieszkam w bloku i CO jest z sieci miejskiej to raczej nic się by nie stało - co najwyżej naliczy mi za dużo przy rozliczeniu ciepła. ALE PRZY GRZANIU PIECEM CO /CWU , etc...na PALIWO w domku to już inny temat gdzie istnieją przesłanki do POWAŻNYCH USZKODZEŃ , które mogą nawet zagrażać życiu i zdrowiu i tu linlki odpadają
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “GUI Generic”