Przepraszam za duplikat bo napisałem do klew zamiast do:
@krycha88 mam jeszcze jedną uwagę co do linków bezpośrednich odczytu temperatury w termostacie: załóżmy że czujniki mam na innym serwerze czy własnej instancji a termostat też na innym serwerze: na chwilę obecną w Beta MUSIMY mieć i czujnik temp I termostat na tym samym serwerze bo link jest w postaci xx/ggffhh/....
Jeśli tak ma pozostać, że temperatura otoczenia do której termostat grzeje/chłodzi jest z linku to ten link nie powinien być ograniczony do tego samego serwera co termostat.
Druga rzecz jeśli nie ma odczytu z tego linku termostat powinien przejść w tryb off / raczej tak jest w założeniu
Wsparcie dla Termostatu
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Ale czy nie uważasz, że jest to sytuacja wyjątkowa i w normalnym życiu praktycznie nie występuje? Zwłaszcza, że wymieniłeś funkcjonalność która sprawdza się w obrębie jednego miejscaQLQ wrote: Sat Oct 14, 2023 8:35 pm Przepraszam za duplikat bo napisałem do klew zamiast do:
@krycha88 mam jeszcze jedną uwagę co do linków bezpośrednich odczytu temperatury w termostacie: załóżmy że czujniki mam na innym serwerze czy własnej instancji a termostat też na innym serwerze: na chwilę obecną w Beta MUSIMY mieć i czujnik temp I termostat na tym samym serwerze bo link jest w postaci xx/ggffhh/....
Jeśli tak ma pozostać, że temperatura otoczenia do której termostat grzeje/chłodzi jest z linku to ten link nie powinien być ograniczony do tego samego serwera co termostat.
Druga rzecz jeśli nie ma odczytu z tego linku termostat powinien przejść w tryb off / raczej tak jest w założeniu
Nie jestem przekonany co do połączenia termostatu z linkami bezpośrednimi. Niby są tam zabezpieczenia przed błędnym odczytem ale częstotliwość odczytu może być tutaj już sporym problemem.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
kurus
Ustawienia histerezy aktualizują się teraz pomiędzy cloud i urządzeniem niezależnie gdzie zmienimy je, ale zauważyłem że teraz nie idzie wyłączyć tego dodatkowego termometru, wyłączajac go w cloud czy urządzeniu po odświeżeniu jest wciąż przypisany tam termometr.krycha88 wrote: Sat Oct 14, 2023 1:24 pm Nie przechowuję już po stronie GG kanału termometru głównego, dodatkowego oraz histerezy teraz są one przechowywane tylko w Configu termostatu. To spowodowało, że teraz możecie określać te wartości po stronie urządzenia oraz zmieniać je w cloud. Ale jest też minus tej zmiany od teraz nie możecie przenosić w pliku config tych informacji między urządzeniami GG.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To jest już poprawione po stronie cloud, tylko jeszcze nie jest wrzucone na betękurus wrote: Sun Oct 15, 2023 11:49 amUstawienia histerezy aktualizują się teraz pomiędzy cloud i urządzeniem niezależnie gdzie zmienimy je, ale zauważyłem że teraz nie idzie wyłączyć tego dodatkowego termometru, wyłączajac go w cloud czy urządzeniu po odświeżeniu jest wciąż przypisany tam termometr.krycha88 wrote: Sat Oct 14, 2023 1:24 pm Nie przechowuję już po stronie GG kanału termometru głównego, dodatkowego oraz histerezy teraz są one przechowywane tylko w Configu termostatu. To spowodowało, że teraz możecie określać te wartości po stronie urządzenia oraz zmieniać je w cloud. Ale jest też minus tej zmiany od teraz nie możecie przenosić w pliku config tych informacji między urządzeniami GG.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Wygenerowałem soft na urządzenie z ekspanderami (MCP23017), ds-y są widoczne i prawidłowo pokazują temperaturę.
Nie widzę opcji załączenia termostatu! Czy taka konfiguracja nie jest wspierana (na razie)?
Nie widzę opcji załączenia termostatu! Czy taka konfiguracja nie jest wspierana (na razie)?
-
krycha88
Nie planowałem takiej funkcjonalności.RomanG wrote: Sun Oct 15, 2023 2:23 pm Wygenerowałem soft na urządzenie z ekspanderami (MCP23017), ds-y są widoczne i prawidłowo pokazują temperaturę.
-
kurus
ok wszystko jasne, a znana jest jakaś data kiedy oficjalnie termostat pojawi się w cloud? Bo tu już pomału trzeba grzaćklew wrote: Sun Oct 15, 2023 12:44 pmTo jest już poprawione po stronie cloud, tylko jeszcze nie jest wrzucone na betękurus wrote: Sun Oct 15, 2023 11:49 amUstawienia histerezy aktualizują się teraz pomiędzy cloud i urządzeniem niezależnie gdzie zmienimy je, ale zauważyłem że teraz nie idzie wyłączyć tego dodatkowego termometru, wyłączajac go w cloud czy urządzeniu po odświeżeniu jest wciąż przypisany tam termometr.krycha88 wrote: Sat Oct 14, 2023 1:24 pm Nie przechowuję już po stronie GG kanału termometru głównego, dodatkowego oraz histerezy teraz są one przechowywane tylko w Configu termostatu. To spowodowało, że teraz możecie określać te wartości po stronie urządzenia oraz zmieniać je w cloud. Ale jest też minus tej zmiany od teraz nie możecie przenosić w pliku config tych informacji między urządzeniami GG.
Krycha88 ta opcja led załączenia przekaźnika to jest juz na stałe? Nie generowałem softu z tą opcją a ona się tam pojawia w ustawieniach przekaźnika.
-
krycha88
Na stałe i służy do sygnalizowania stanu termostatu.kurus wrote: Sun Oct 15, 2023 4:40 pm Krycha88 ta opcja led załączenia przekaźnika to jest juz na stałe? Nie generowałem softu z tą opcją a ona się tam pojawia w ustawieniach przekaźnika.
-
QLQ
Prawdę mówiąc też podchodzę do tego, że temp z linku do termostatu to nie to - jak dla mnie urządzenie ma mierzyć autonomicznie parametry aby mogło samo reagować samoczynnie przy braku netu. Te linki to mam nadzieję, że to tylko do testów ...krycha88 wrote: Sun Oct 15, 2023 4:41 amAle czy nie uważasz, że jest to sytuacja wyjątkowa i w normalnym życiu praktycznie nie występuje? Zwłaszcza, że wymieniłeś funkcjonalność która sprawdza się w obrębie jednego miejscaQLQ wrote: Sat Oct 14, 2023 8:35 pm Przepraszam za duplikat bo napisałem do klew zamiast do:
Druga rzecz jeśli nie ma odczytu z tego linku termostat powinien przejść w tryb off / raczej tak jest w założeniu![]()
Nie jestem przekonany co do połączenia termostatu z linkami bezpośrednimi. Niby są tam zabezpieczenia przed błędnym odczytem ale częstotliwość odczytu może być tutaj już sporym problemem.
...aczkolwiek w mojej sytuacji gdzie mieszkam w bloku i CO jest z sieci miejskiej to raczej nic się by nie stało - co najwyżej naliczy mi za dużo przy rozliczeniu ciepła. ALE PRZY GRZANIU PIECEM CO /CWU , etc...na PALIWO w domku to już inny temat gdzie istnieją przesłanki do POWAŻNYCH USZKODZEŃ , które mogą nawet zagrażać życiu i zdrowiu i tu linlki odpadają
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....