Wsparcie dla Termostatu
-
Sproket
Nie mam fizycznie podłączonego przekaźnika mam RELAY z ESP01 w korytarzu przy kotle (termostat w salonie). Nie mam pomysłu jak go odpalać po sieci. Bezpośrenio podłączony po kablu dziala jak ta lalaPietras81 wrote: Thu Oct 12, 2023 8:21 pmTo coś co ma sterować praca kotła to np. przekaznik który powinieneś mieć podłączony w swoim układzie testowym. Nie wiem na czyn testujesz ale to że wyświetla się w aplikacji czy na oledzie to wystarczy esp i termometr, to jedno ale w momencie załączenia grzania na pinie na którym masz w configuracji przekaznik nastąpi jego zadziałanie.Sproket wrote: Thu Oct 12, 2023 7:08 pmNie wiem czy to do mnie. Rozumiem , że teraz grzeje do 19. Czyli z histereza 19.2. Tu wszystko ok. Tylko teraz powiedzcie mi czym sterować przekaźnik kotła bo chyba nie reakcjami.lukasz06 wrote: Thu Oct 12, 2023 3:57 pm No masz kropkę na wyświetlaczu, jak jest wlaczony to się pojawia lub strzałkę w apce.
Swoją drogą zamiast kropki mógło by być On/OFF?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
"Termostat" zainstaluj przy kotle fizycznie natomiast pomiar temperatury zrób zdalny i odczyt przez link bezposredniSproket wrote: Thu Nov 30, 2023 9:38 pmNie mam fizycznie podłączonego przekaźnika mam RELAY z ESP01 w korytarzu przy kotle (termostat w salonie). Nie mam pomysłu jak go odpalać po sieci. Bezpośrenio podłączony po kablu dziala jak ta lalaPietras81 wrote: Thu Oct 12, 2023 8:21 pmTo coś co ma sterować praca kotła to np. przekaznik który powinieneś mieć podłączony w swoim układzie testowym. Nie wiem na czyn testujesz ale to że wyświetla się w aplikacji czy na oledzie to wystarczy esp i termometr, to jedno ale w momencie załączenia grzania na pinie na którym masz w configuracji przekaznik nastąpi jego zadziałanie.Sproket wrote: Thu Oct 12, 2023 7:08 pm
Nie wiem czy to do mnie. Rozumiem , że teraz grzeje do 19. Czyli z histereza 19.2. Tu wszystko ok. Tylko teraz powiedzcie mi czym sterować przekaźnik kotła bo chyba nie reakcjami.ale po WIFI już jakoś mi nie idzie
![]()
YoMan
-
kurus
W tym przypadku nie, ewentualnie doprowadzić przewód
Jeśli to oled 1.54 to w ocjach wybierz 0.96 i będzie ok.lukasz06 wrote: Fri Dec 01, 2023 7:07 am @Krycha88 lekko ucięty drugi termometrJakby Ci się chciało zerknąć![]()
-
kurus
Odświeżę bo może @klew nie widział.krycha88 wrote: Sun Nov 26, 2023 9:45 am@klew A może warto dorobić w bibliotece liczenie średniej pomiaru dla kanału termostatu? Można to robić dla każdego sensora osobno ale wydaje się to nadmiarowe?kurus wrote: Sat Nov 25, 2023 9:53 pm Podłączyłem dzis termostat już pod kocioł gazowy i obserwuję jego działanie, używam czujnika sht30 i ogólnie widzę taki problem że, pomiar temperatury tak jakby to powiedzieć pływa mocno tzn w czasie minuty wartości skaczą np od 23,0 do 23,3 co powoduje mi częste rozłączanie i załączanie kotła, nie wiem dlaczego ten pomiar tak pływa.. czy to kwestia gg czy czujnika? @krycha88? Używam małej histerezy bo 0,4C ktoś kto używa większej tego nie odczuje, wcześniej używałem warunkowania w gg ale na czujniku ds18b20 i esp8266, teraz esp32s2 i tam pomiar jest dużo stabilniejszy bez takich problemów, jutro wymienię czujnik na ds aby zobaczyć czy to kwestia czujnika.
Osobiście zmieniłem czujnik na ds18b20 i jest dużo lepiej pomiar tak nie pływa jak na sht30.
Walczę teraz z nadmiernym rozgrzewaniem obudowy termostatu od wemosa przekaźnika i zasilacza, może ktoś podpowie jak dobrze czym odseparować część czujnika która jest w obudowie? Klej na gorąco, folia aluminiowa jakaś mata izolująca?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wyświetlacz mam 2.42c, w opcjach 0.96 i jak widać nie jest ok