Nie wiem czy durne ale zapytam będzie można wygenerować soft dla kilku sensorów. Np czujnik ikea oraz pomiar analogowy bo jeśli tak to ja bym poprosił żeby pomyśleć o stacji pogody jak już mamy takie rarytasy.
Mi osobiście przydał by się czujnik jakości powietrza SDS011, do tego obsługa deszczomierza kolyskowego i wiatromierza. BH1750 do pomiaru natezenia swiatla - tu pewnie prosta sprawa bo już jest w gui.
KPOP i KLOP
-
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Chętnie, mam :rafalekkalwak@wp.pl wrote: ↑Sat Feb 17, 2024 2:59 pmJak chcesz żebym któreś ogarnął to napisz i pomogę
MQ-2 czujnik dymu i gazów łatwopalnych
MQ-4 czujnik gazu - metanu
MQ-5 czujnik gazu - lpg
Na ostatnim mi najbardziej zależy
-
Łukasz, ale ten MQ-5 ma wyjście analogowe, a to już jest obsługiwane jako KPOP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Tak, dokładnie.
Oczywiście aby mieć pomiar analogowy w KPOP, generujesz z wersji testowej GUI-Generic i rejestrujesz urządzenie na testowym Cloud, a na smartfonie masz testową wersję aplikacji
Oczywiście aby mieć pomiar analogowy w KPOP, generujesz z wersji testowej GUI-Generic i rejestrujesz urządzenie na testowym Cloud, a na smartfonie masz testową wersję aplikacji
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Łukasz, ten czujnik MQ-5 ma dwa wyjścia. Jedno analogowe, które podaje napięcie od 0V do 3.3V w zależności od stężenia gazu. I pewnie będziesz w Cloud musiał to sobie przeskalować na 0 - 100%. Ten czujnik nie jest urządzeniem pomiarowym dającym wynik np. w LEL (granica wybuchowości).
Drugie wyjście, które mogłeś wykorzystać od początku istnienia GUI-Generic to wyjście binarne. Na tym wyjściu pojawia się stan wysoki (3.3V) po przekroczeniu progu stężenia gazu ustawianego potencjometrem na płytce czujnika. Do tego od dawien dawna mogłeś wykorzystać wejście z tzw. krańcówką, a od wprowadzenia PUSH mogłeś mieć również wiadomość o przekroczeniu stężenia gazu na smartfonie.
Drugie wyjście, które mogłeś wykorzystać od początku istnienia GUI-Generic to wyjście binarne. Na tym wyjściu pojawia się stan wysoki (3.3V) po przekroczeniu progu stężenia gazu ustawianego potencjometrem na płytce czujnika. Do tego od dawien dawna mogłeś wykorzystać wejście z tzw. krańcówką, a od wprowadzenia PUSH mogłeś mieć również wiadomość o przekroczeniu stężenia gazu na smartfonie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
to akurat było do krychy czujniki które mają wyjścia analogowe nie muszą być dodane do GG, tylko trzeba użyć analogowego odczytu, natomiast co do innych to też nie tak prosto bo najlepiej było by mieć takiego na testylukasz06 wrote: ↑Sat Feb 17, 2024 3:27 pmChętnie, mam :rafalekkalwak@wp.pl wrote: ↑Sat Feb 17, 2024 2:59 pmJak chcesz żebym któreś ogarnął to napisz i pomogę
MQ-2 czujnik dymu i gazów łatwopalnych
MQ-4 czujnik gazu - metanu
MQ-5 czujnik gazu - lpg
Na ostatnim mi najbardziej zależy
-
Z drugiego wyjścia korzystam od dawnaRobert Błaszczak wrote: ↑Sat Feb 17, 2024 3:55 pm Łukasz, ten czujnik MQ-5 ma dwa wyjścia. Jedno analogowe, które podaje napięcie od 0V do 3.3V w zależności od stężenia gazu. I pewnie będziesz w Cloud musiał to sobie przeskalować na 0 - 100%. Ten czujnik nie jest urządzeniem pomiarowym dającym wynik np. w LEL (granica wybuchowości).
Ale wolałbym analog + jakiś wyświetlacz mały
-
BH1750 też przerobiłem na KPOP
https://gui-generic-builder.supla.io/