Nie wiem czy durne ale zapytam będzie można wygenerować soft dla kilku sensorów. Np czujnik ikea oraz pomiar analogowy bo jeśli tak to ja bym poprosił żeby pomyśleć o stacji pogody jak już mamy takie rarytasy.
Mi osobiście przydał by się czujnik jakości powietrza SDS011, do tego obsługa deszczomierza kolyskowego i wiatromierza. BH1750 do pomiaru natezenia swiatla - tu pewnie prosta sprawa bo już jest w gui.
KPOP i KLOP
-
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Chętnie, mam :rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sat Feb 17, 2024 2:59 pmJak chcesz żebym któreś ogarnął to napisz i pomogę![]()
MQ-2 czujnik dymu i gazów łatwopalnych
MQ-4 czujnik gazu - metanu
MQ-5 czujnik gazu - lpg
Na ostatnim mi najbardziej zależy

-
Łukasz, ale ten MQ-5 ma wyjście analogowe, a to już jest obsługiwane jako KPOP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Tak, dokładnie.
Oczywiście aby mieć pomiar analogowy w KPOP, generujesz z wersji testowej GUI-Generic i rejestrujesz urządzenie na testowym Cloud, a na smartfonie masz testową wersję aplikacji
Oczywiście aby mieć pomiar analogowy w KPOP, generujesz z wersji testowej GUI-Generic i rejestrujesz urządzenie na testowym Cloud, a na smartfonie masz testową wersję aplikacji

Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Łukasz, ten czujnik MQ-5 ma dwa wyjścia. Jedno analogowe, które podaje napięcie od 0V do 3.3V w zależności od stężenia gazu. I pewnie będziesz w Cloud musiał to sobie przeskalować na 0 - 100%. Ten czujnik nie jest urządzeniem pomiarowym dającym wynik np. w LEL (granica wybuchowości).
Drugie wyjście, które mogłeś wykorzystać od początku istnienia GUI-Generic to wyjście binarne. Na tym wyjściu pojawia się stan wysoki (3.3V) po przekroczeniu progu stężenia gazu ustawianego potencjometrem na płytce czujnika. Do tego od dawien dawna mogłeś wykorzystać wejście z tzw. krańcówką, a od wprowadzenia PUSH mogłeś mieć również wiadomość o przekroczeniu stężenia gazu na smartfonie.
Drugie wyjście, które mogłeś wykorzystać od początku istnienia GUI-Generic to wyjście binarne. Na tym wyjściu pojawia się stan wysoki (3.3V) po przekroczeniu progu stężenia gazu ustawianego potencjometrem na płytce czujnika. Do tego od dawien dawna mogłeś wykorzystać wejście z tzw. krańcówką, a od wprowadzenia PUSH mogłeś mieć również wiadomość o przekroczeniu stężenia gazu na smartfonie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
to akurat było do krychylukasz06 wrote: Sat Feb 17, 2024 3:27 pmChętnie, mam :rafalekkalwak@wp.pl wrote: Sat Feb 17, 2024 2:59 pmJak chcesz żebym któreś ogarnął to napisz i pomogę![]()
MQ-2 czujnik dymu i gazów łatwopalnych
MQ-4 czujnik gazu - metanu
MQ-5 czujnik gazu - lpg
Na ostatnim mi najbardziej zależy![]()

-
Z drugiego wyjścia korzystam od dawnaRobert Błaszczak wrote: Sat Feb 17, 2024 3:55 pm Łukasz, ten czujnik MQ-5 ma dwa wyjścia. Jedno analogowe, które podaje napięcie od 0V do 3.3V w zależności od stężenia gazu. I pewnie będziesz w Cloud musiał to sobie przeskalować na 0 - 100%. Ten czujnik nie jest urządzeniem pomiarowym dającym wynik np. w LEL (granica wybuchowości).

Ale wolałbym analog + jakiś wyświetlacz mały

-
BH1750 też przerobiłem na KPOP
https://gui-generic-builder.supla.io/