Sterownik boneIO - GUI Generic

edm

krycha88 wrote: Fri May 10, 2024 8:19 am Zobacz teraz.
Na smartfonie generuje się poprawnie. Bardzo dziękuję!.
Późnym wieczorem wgram do BoneIO i sprawdzę fizycznie.
W wolnym czasie proszę Cię o odpowiedz na moje pytanie wysłane na priv.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
edm

lesheq@wp.pl widzę że skasowałeś posta gdzie pisałeś o wysokiej temperaturze boneIO i pytałeś o inny soft. Poradziłeś sobie?.
Bo mam jakiś soft nie GG, jeden z pierwszych. Możesz spróbować...
lesheq@wp.pl

edm wrote: Sun Aug 04, 2024 3:59 pm lesheq@wp.pl widzę że skasowałeś posta gdzie pisałeś o wysokiej temperaturze boneIO i pytałeś o inny soft. Poradziłeś sobie?.
Kolego cały czas walczę ;) sytuacja po weekendzie wygląda tak: zainstalowałem GG w podstawowej wersji (przyciski, przekaźniki, wyzwalacze akcji) na boneio 32x10. Jak bym nie ustawił konfiguracji to zawsze włączenie tych samych 8 lub 16 przekaźników rozpędza temperaturę zasilacza i samego wt32-eth01 oraz dolnej płytki przekaźników nawet do 60 stopni! Na oryginalnym sofcie, dedykowanym przez producenta do ESPHome takiej sytuacji nie ma. Muszę prosić o pomoc bo naprawdę nie mam pomysłu na ten sterownik. Jestem przekonany, że urządzenie jest genialne ale wymaga dopracowania softu. Kolego jeśli masz jakiś soft to proszę podeślij na maila.

lesheq@wp.pl wrote: Mon Aug 05, 2024 4:17 pm
edm wrote: Sun Aug 04, 2024 3:59 pm lesheq@wp.pl widzę że skasowałeś posta gdzie pisałeś o wysokiej temperaturze boneIO i pytałeś o inny soft. Poradziłeś sobie?.
Kolego cały czas walczę ;) sytuacja po weekendzie wygląda tak: zainstalowałem GG w podstawowej wersji (przyciski, przekaźniki, wyzwalacze akcji) na boneio 32x10. Jak bym nie ustawił konfiguracji to zawsze włączenie tych samych 8 lub 16 przekaźników rozpędza temperaturę zasilacza i samego wt32-eth01 oraz dolnej płytki przekaźników nawet do 60 stopni! Na oryginalnym sofcie, dedykowanym przez producenta do ESPHome takiej sytuacji nie ma. Muszę prosić o pomoc bo naprawdę nie mam pomysłu na ten sterownik. Jestem przekonany, że urządzenie jest genialne ale wymaga dopracowania softu. Kolego jeśli masz jakiś soft to proszę podeślij na maila.
W załączniku soft boneIO_32x10A_MCP dla ekspander MCP23017. Nie wiem jaką Ty masz wersję ekspandera, może być jeszcze PCF...
To jest powiedzmy pierwsza i zarazem jedyna wersja, która powstała przed GG. O ile pamiętam nie obsługuje 1Wire, lecz tylko przekaźniki na sztywno i kontaktrony. Uwaga! nie testowałem tego softu ponieważ mam wersję BoneIO 24x16, a w/w soft otrzymałem pomyłkowo.
Natomiast mam również odpowiednik tego softu dla BoneIO 24x16 i dawno temu testując tylko na biurku powiem tylko że działał. Nie pamiętam jakie były temperatury.
Też uważam, że sterownik jest super i ma potencjał. Lecz dostępny soft supla niestety nie wykorzystuje możliwości sterownika.
Szkoda, że twórcy BoneIO na czele z @kamil2466 nie bardzo się tym interesują. Próbowałem zachęcić @krycha88 do rozwoju softu, proponując jakieś tam pieniądze tj. więcej niż kosztował mnie sterownik, lecz bez sukcesu. Z podstaw brakuje choćby obsługi wbudowanego licznika energii INA 219. A miał być, życie... :|

Jestem w trakcie przerabiania instalacji. W tym czasie nie używam BoneIO. Aczkolwiek w tygodniu jak znajdę czas podłączę i zobaczę u siebie temperaturę, mam raczej wgrany soft GUI-Generic.ESP32.v7.14.33.
Daj znać czy zmiana na ten starszy soft rozwiązała problem z temperaturą. Tak z ciekawości, którą masz wersję v0.6 czy v0.7 ?.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lesheq@wp.pl

W moim siedzi PCF także tego... sempiterna :lol:

lesheq@wp.pl wrote: Mon Aug 05, 2024 8:11 pm W moim siedzi PCF także tego... sempiterna :lol:
To zapytaj @kamil2466 lub @krycha88 powinni mieć pierwszą wersję softu także dla PCF.
lesheq@wp.pl

Dzięki za chęci. Póki co 16 przekaźników działa super. Jesienią chce włożyć sterownik do rozdzielni. W najgorszym wypadku wykorzystam połowe funkcji. W najlepszym być może większe zainteresowanie kupujących zwróci uwage producenta i wymusi dopracowanie softu.

lesheq@wp.pl wrote: Mon Aug 05, 2024 8:19 pm ...W najlepszym być może większe zainteresowanie kupujących zwróci uwage producenta i wymusi dopracowanie softu.
Przestałem się łudzić... Bardziej realne może okazać się to że twórcy Nippy https://www.nippysmart.com dogadają się z suplą (bynajmniej mieli próbować) i wtedy może warto będzie iść w tym kierunku.
pzygmunt

Chętnie dogadamy się z Nippy ale dotychczas nikt z ich strony się z nami nie kontaktował.
edm

pzygmunt wrote: Tue Aug 06, 2024 7:19 am Chętnie dogadamy się z Nippy ale dotychczas nikt z ich strony się z nami nie kontaktował.
Kilka dni temu widziałem wzmiankę w tym temacie na kanale YouTube IoT Radka. Była to wzmianka w komentarzach pod wideo, chyba ostatnim. Także poczekajmy jeszcze trochę. Produkty wydają się godne uwagi. Jest LAN, dimmer AC, DC, montaż DIN itd.

Return to “GUI Generic”