ZAPROSZENIE DO TESTÓW MEW-02 ETH :)
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Po wprowadzeniu urządzenia w tryb konfiguracyjny z poziomu cloud połączyłem sie z rozglaszaną siecią aby sprawdzić konfigurację, nic nie zmieniałem i zamknąłem przeglądarkę. Po kilku godzinach urządzenie dalej jest w trybie konfiguracyjnym, wydawało mi się że po jakimś czasie przechodzi do normalnej pracy ale to chyba tylko jakbym nie połączył się z rozgłaszaną siecią. Proszę o potwierdzenie i opinie czy w takim przypadku ten nie powinno powiedzmy po godzinie może po pół godziny wrócić do normalnej pracy?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Automatyczny powrót do normalnej pracy jest tylko gdy w tryb cfg wejdzie się z Clouda i nie połączy się z urządzeniem.Yepestis wrote: Tue Sep 03, 2024 7:01 pm Po wprowadzeniu urządzenia w tryb konfiguracyjny z poziomu cloud połączyłem sie z rozglaszaną siecią aby sprawdzić konfigurację, nic nie zmieniałem i zamknąłem przeglądarkę. Po kilku godzinach urządzenie dalej jest w trybie konfiguracyjnym, wydawało mi się że po jakimś czasie przechodzi do normalnej pracy ale to chyba tylko jakbym nie połączył się z rozgłaszaną siecią. Proszę o potwierdzenie i opinie czy w takim przypadku ten nie powinno powiedzmy po godzinie może po pół godziny wrócić do normalnej pracy?
To jest na wypadek przypadkowego włączenie trybu cfg gdy nie jesteśmy w pobliżu urządzenia
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
matmuc22
Sprawdziłem odczyt licznika przy okazji nowego rachunku za prąd - różnica 30kwh (mniej na MEW) w ciągu 2 miesięcy, co może być przyczyną?
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Przyczyna może być jena, źle podłączonu MEW lub pomieszane fazy względem przekłądników.
Ale..... masz pewność kiedy miałeś odczyt od dostawcy ? U mnie inkasent niekiedy był np. w poniedziałek a do systemu wprowadzał dopiero w środę, czas od odczytu do wprowadzenia nie był uwzględniony.
Najlepiej kontroluj przez parę dni dzienne zużycie i porównaj oba liczniki.
Ale..... masz pewność kiedy miałeś odczyt od dostawcy ? U mnie inkasent niekiedy był np. w poniedziałek a do systemu wprowadzał dopiero w środę, czas od odczytu do wprowadzenia nie był uwzględniony.
Najlepiej kontroluj przez parę dni dzienne zużycie i porównaj oba liczniki.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
Przede wszystkim sprawdź połączenie zgodnie z opisem w tym poście: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=8692matmuc22 wrote: Fri Sep 06, 2024 6:36 am Sprawdziłem odczyt licznika przy okazji nowego rachunku za prąd - różnica 30kwh (mniej na MEW) w ciągu 2 miesięcy, co może być przyczyną?
Najczęstszym błędem jest podłączanie pomiaru napięcia (wejścia V1, V2, V3) w innej kolejności niż pomiaru prądu (I1, I2, I3).
A więc teraz mogę coś więcej powiedzieć na temat dokładności pomiaru jest zbliżony do MEW-01 bo od 20 lipca jest różnica w energi pobranej 6 kw a w oddanej 1 kw więc wszystko się mieści w marginesie błędu
a tak ogólnie to wszystko wydaję się działać w jak najlepszym porządku.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
Po wielu tygodniach liczenia przyszedł czas na podsumowanie 
Co by dużo nie pisać i nie powtarzać tego co już zostało napisane, ten licznik jest świetny
MEWka liczyła duże prądy z przekładnikami na 400A.
Do porównania miałem LE-03d CT400 F&F i pojedynek liczydeł wypadł tak jak poniżej.
Na przeszło 15 MWh różnica pomiędzy licznikami to niecałe 7kWh
a na przestrzeni prawie trzech miesięcy liczenia bywały chwile, że sumy się pokrywały. W trakcie trwania testów było kilka awarii na sieci i mieliśmy niezłą dyskotekę na hali i w szafach
Mniej więcej od tego momentu, sumy zaczęły się delikatnie rozjeżdżać, ale czymże jest niecałe 7 kWh na 15 MWh? Tak czy siak F&F posiadający dokładność pomiaru w klasie pierwszej, a MEW w klasie drugiej, razem mierzą niemalże identycznie 
W mojej opinii MEW-02 mirzy dużo dokładniej niż przypisana mu norma to przewiduje
A na koniec zbitek fotek i screenów
Co by dużo nie pisać i nie powtarzać tego co już zostało napisane, ten licznik jest świetny
MEWka liczyła duże prądy z przekładnikami na 400A.
Do porównania miałem LE-03d CT400 F&F i pojedynek liczydeł wypadł tak jak poniżej.
Code: Select all
F&F MEW-02 Różnica
1 118 1 115 2,8
2 472 2 469 2,9
3 386 3 384 2,5
3 889 3 887 2,1
6 739 6 738 1,3
8 180 8 180 0,1
9 507 9 507 -0,1
10 361 10 362 -0,5
11 855 11 855 0,2
13 143 13 138 5,2
13 440 13 436 4,0
14 439 14 434 5,0
15 181 15 174 6,8W mojej opinii MEW-02 mirzy dużo dokładniej niż przypisana mu norma to przewiduje
A na koniec zbitek fotek i screenów
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
robertinog1
Witam
Posiadam mew-02 eth i mam takie pytanie po integracji przez mqtt z home assistant, po restarcie home assistant zamel nie łączy się automatycznie i wymaga odłączenia od portu eth i podłączenia ponownie i wtedy działa.
Nie jest to wina HA bo poprzednio miałem mew 01 light po wifi i działało.
Czy ktoś miał podobny problem
Posiadam mew-02 eth i mam takie pytanie po integracji przez mqtt z home assistant, po restarcie home assistant zamel nie łączy się automatycznie i wymaga odłączenia od portu eth i podłączenia ponownie i wtedy działa.
-
klew
MEW łączy się z brokerem MQTT, a nie bezpośrednio z HA.robertinog1 wrote: Mon Nov 11, 2024 3:46 pm Witam
Chyba że przez "restart HA" masz na myśli również restart brokera MQTT?
Jak problem wystąpi ponownie, to poczekaj kilka minut i przyłącz MEW w tryb konfiguracyjny, następnie wejdź na jego www pokaż tutaj co wyświetla na stronie w "LAST STATE"
-
robertinog1
Mqtt broker jest na tym samym serwerze co ha, tak jak pisałem poprzednio miałem mew 01 light po wifi i nie było takiego problemu.
Czy można się dostać w jakiś inny sposób czy tylko przez apke bo na pingi opdowiada ale nie łączy się z HA
Czy można się dostać w jakiś inny sposób czy tylko przez apke bo na pingi opdowiada ale nie łączy się z HA