@Klew tam między innymi napisał:lukasz06 wrote: Thu Feb 27, 2025 10:12 amJa nie mam żadnej bramki, a głowica na testy idzieZibi_007 wrote: Thu Feb 27, 2025 12:05 amMasz już tę głowicę Zigbee? Jeśli masz, to spróbuj ją sparować z bramką Tuya, eWelink, czy co tam masz pod ręką. Jestem prawie pewien (chyba, że masz wyjątkowe szczęście), że mocno się zdziwisz szukając funkcji (informacji) odpowiedzialnej za jakość (moc) sygnału (połączenia). To jedno z tych urządzeń, które takich informacji po prostu nie udostępnia (a to akurat wielka szkoda). Dostajesz tylko info, że nie ma zasięgu, ewentualnie, że jakość połączenia jest słaba i masz sprawdzić położenie bramki. Nic więcej. Wkurzające jest to mocno, bo nie wiesz, czy masz dołożyć (kupić) kolejną bramkę, czy będzie jednak działać głowica w pokoju obok. I producent się tym niestety nie przejmujelukasz06 wrote: Wed Feb 26, 2025 11:25 pm Zdaje sobie z tego sprawę, jednak gdyby takie urządzenie/czujnik dostarczył info o zasięgu w momencie parowania z bramka, to już mamy cenną informacje, czy jego położenie ma sens. Ewentualnie można się zastanowić, czy jednak nie wyrzucić tego info z przycisku "i" w apce, bo jednak wprowadza nas w błąd. Oczywiście wiem , że masz sporo innej pracy, to się nie pali. I tak bramka zrobiła duże postępy i stała się już naprawdę dobra. Pozdrawiam.
Te głowice, to tylko przykład. Takich urządzeń na Zigbee jest sporo więcej. A te, które taką informację udostępniają (ale taką realną) niewiele. Na dobrą sprawę masz rację z tym, że można by było to info usunąć, albo zostawiać tylko przy urządzeniach, co do których mamy pewność, że to działa (ale to znowu kolejne dokładanie pracy Koledze @vajera).
A teraz taka ciekawostka (dla poprawy humoru), co do mocy sygnału. Zobaczcie screeny poniżej. Pytanie: które urządzenie znajduje się bliżej bramki? Dla ułatwienia dodam, że jedno dzieli od bramki 30 cm ściana z cegły![]()
Bardziej myślałem o tym co napisał @Klew -
viewtopic.php?p=199110#p199110
Także pewnie ten RSSI z punktu widzenia radia na ESP też jest gdzieś dostępny i to byłoby niezależne od tego co urządzenie na ZigBee sobie wysyła.
Pewnie, gdzieś, byłoby... trochę mało konkretnie. Pewnie i na to przyjdzie pora, aby poszukać dokładnie gdzie i co jest. Myślę, że @vajera ma wystarczająco dużo teraz na głowie.
EDIT: wolno pisałem i @vajera mnie uprzedził, ale o to właśnie chodzi, że musi szukać po omacku...