Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Thu Feb 27, 2025 10:12 am
Zibi_007 wrote: Thu Feb 27, 2025 12:05 am
lukasz06 wrote: Wed Feb 26, 2025 11:25 pm Zdaje sobie z tego sprawę, jednak gdyby takie urządzenie/czujnik dostarczył info o zasięgu w momencie parowania z bramka, to już mamy cenną informacje, czy jego położenie ma sens. Ewentualnie można się zastanowić, czy jednak nie wyrzucić tego info z przycisku "i" w apce, bo jednak wprowadza nas w błąd. Oczywiście wiem , że masz sporo innej pracy, to się nie pali 😉. I tak bramka zrobiła duże postępy i stała się już naprawdę dobra. Pozdrawiam.
Masz już tę głowicę Zigbee? Jeśli masz, to spróbuj ją sparować z bramką Tuya, eWelink, czy co tam masz pod ręką. Jestem prawie pewien (chyba, że masz wyjątkowe szczęście), że mocno się zdziwisz szukając funkcji (informacji) odpowiedzialnej za jakość (moc) sygnału (połączenia). To jedno z tych urządzeń, które takich informacji po prostu nie udostępnia (a to akurat wielka szkoda). Dostajesz tylko info, że nie ma zasięgu, ewentualnie, że jakość połączenia jest słaba i masz sprawdzić położenie bramki. Nic więcej. Wkurzające jest to mocno, bo nie wiesz, czy masz dołożyć (kupić) kolejną bramkę, czy będzie jednak działać głowica w pokoju obok. I producent się tym niestety nie przejmuje :( Te głowice, to tylko przykład. Takich urządzeń na Zigbee jest sporo więcej. A te, które taką informację udostępniają (ale taką realną) niewiele. Na dobrą sprawę masz rację z tym, że można by było to info usunąć, albo zostawiać tylko przy urządzeniach, co do których mamy pewność, że to działa (ale to znowu kolejne dokładanie pracy Koledze @vajera).
A teraz taka ciekawostka (dla poprawy humoru), co do mocy sygnału. Zobaczcie screeny poniżej. Pytanie: które urządzenie znajduje się bliżej bramki? Dla ułatwienia dodam, że jedno dzieli od bramki 30 cm ściana z cegły :)
Ja nie mam żadnej bramki, a głowica na testy idzie😉
Bardziej myślałem o tym co napisał @Klew -
viewtopic.php?p=199110#p199110
@Klew tam między innymi napisał:
Także pewnie ten RSSI z punktu widzenia radia na ESP też jest gdzieś dostępny i to byłoby niezależne od tego co urządzenie na ZigBee sobie wysyła.

Pewnie, gdzieś, byłoby... trochę mało konkretnie. Pewnie i na to przyjdzie pora, aby poszukać dokładnie gdzie i co jest. Myślę, że @vajera ma wystarczająco dużo teraz na głowie.

EDIT: wolno pisałem i @vajera mnie uprzedził, ale o to właśnie chodzi, że musi szukać po omacku...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Thu Feb 27, 2025 10:37 am
lukasz06 wrote: Thu Feb 27, 2025 10:12 am
Ja nie mam żadnej bramki, a głowica na testy idzie😉
Bardziej myślałem o tym co napisał @Klew -
viewtopic.php?p=199110#p199110
Różnica jest zasadnicza - Auraton jest producentem tego sprzętu i firmware i daje (tak zakładam) programistom pełen dostęp do wszystkich parametrów.

Tutaj masz tak:

obsługa radia (HAL ESP32) -> biblioteka ZBOSS (brak kodu źródłowego) -> biblioteka Zigbee ESP 32( brak kodu) - bramka Z2S.

Oczywiście ESP ma funkcję pozwalającą odczytać ostatnie RSSI z radia, ale nie można tego w prosty sposób powiązać z konkretnym urządzeniem - to musiałoby się dziać na poziomie tych bibliotek.
Rozumiem i przyjmuje do wiadomości 😉
Albert

Panowie przyszły mi takie czujki z Ali. Dodają się bez problemu ale po wzbudzeniu alarmu dymem nie zmienia się stan kontaktronu. W ogóle nie da się tego piszczenia wyłączyć inaczej jak poprzez wyjęcie baterii
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Albert wrote: Thu Feb 27, 2025 2:59 pm Panowie przyszły mi takie czujki z Ali. Dodają się bez problemu ale po wzbudzeniu alarmu dymem nie zmienia się stan kontaktronu. W ogóle nie da się tego piszczenia wyłączyć inaczej jak poprzez wyjęcie baterii
Ten musi być ten sam model, który zgłosił kolega @LukiSpajder bo innego w bazie nie ma.
Moim zdaniem te czujniki muszą zostać definicji być autonomiczne - bramka służy tylko jako dodatek, nic z jej poziomu się nie włącza ani wyłącza, więc albo coś źle robisz albo dostałeś wadliwy egzemplarz 😞

@LukiSpajder - może coś podpowiesz?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Thu Feb 27, 2025 11:18 am Rozumiem i przyjmuje do wiadomości 😉
Nie zmienia to faktu, że tak do końca tematu nie odpuszczam 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Albert

vajera wrote: Thu Feb 27, 2025 3:51 pm
Albert wrote: Thu Feb 27, 2025 2:59 pm Panowie przyszły mi takie czujki z Ali. Dodają się bez problemu ale po wzbudzeniu alarmu dymem nie zmienia się stan kontaktronu. W ogóle nie da się tego piszczenia wyłączyć inaczej jak poprzez wyjęcie baterii
Ten musi być ten sam model, który zgłosił kolega @LukiSpajder bo innego w bazie nie ma.
Moim zdaniem te czujniki muszą zostać definicji być autonomiczne - bramka służy tylko jako dodatek, nic z jej poziomu się nie włącza ani wyłącza, więc albo coś źle robisz albo dostałeś wadliwy egzemplarz 😞

Pozostałe czujniki działają. Zalania, pir, okienne. Te obydwie się bez problemu dodały ale po wzbudzeniu alarmu stan kontaktronu się nie zmienia. Ustawiłem je jako czujniki otwarcia furtek
mariomar

Z wyglądu podobny do mojego. Mam _TZ3210_up3pngle::TS0205 i działa poprawnie , nie liczyłem czasu jak długo po zadymieniu wyje, ale jak w niego dmuchnąłem przestał alarmować.

Z ciekawości przeprowadziłem test. Po zadymieniu czujka wyje ok 40 sekund (8 potrójnych sekwencji) i wyłącza się samodzielnie.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Albert wrote: Thu Feb 27, 2025 3:58 pm
vajera wrote: Thu Feb 27, 2025 3:51 pm

Pozostałe czujniki działają. Zalania, pir, okienne. Te obydwie się bez problemu dodały ale po wzbudzeniu alarmu stan kontaktronu się nie zmienia. Ustawiłem je jako czujniki otwarcia furtek
Ustaw jako czujkę alarmu (uzbrojenia). Pisałem już o tym ostatnio, ale znowu przypomnę. Aby ten czujnik normalnie działał, to musi być uzbrojony (połączony z podstawą). Inaczej nie zadziała, albo będzie działał niezgodnie z oczekiwaniami.
Mam już takie cztery i wszystkie działają tak samo. Dodatkowo po wzbudzeniu alarmu dymem da się wyłączyć syrenę dłużej przytrzymując ten przycisk (test), Uwaga! Może okazać się, że trzeba będzie ustawić odwróconą logikę (jeśli przypiszesz im funkcję czujnika alarmu).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Albert

Zibi_007 wrote: Thu Feb 27, 2025 4:44 pm
Ustaw jako czujkę alarmu (uzbrojenia). Pisałem już o tym ostatnio, ale znowu przypomnę. Aby ten czujnik normalnie działał, to musi być uzbrojony (połączony z podstawą). Inaczej nie zadziała, albo będzie działał niezgodnie z oczekiwaniami.
Mam już takie cztery i wszystkie działają tak samo. Dodatkowo po wzbudzeniu alarmu dymem da się wyłączyć syrenę dłużej przytrzymując ten przycisk (test), Uwaga! Może okazać się, że trzeba będzie ustawić odwróconą logikę (jeśli przypiszesz im funkcję czujnika alarmu).
No jesteś przekozak! Dziękuję bardzo. Wszystko śmiga. Nawet da się odpowiednimi scenami zrobić żeby nie wysyłało fałszywych powiadomień kiedy moduł się rozłączy 👍
Pietras81
Been thanked: 1 time

Albert wrote: Thu Feb 27, 2025 6:01 pm
Zibi_007 wrote: Thu Feb 27, 2025 4:44 pm
No jesteś przekozak! Dziękuję bardzo. Wszystko śmiga. Nawet da się odpowiednimi scenami zrobić żeby nie wysyłało fałszywych powiadomień kiedy moduł się rozłączy 👍
Możecie podać linka skąd je kupowaliście - też bym kupił z 1 sztukę na próbę. Z góry dziękuję,
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Bramka ZigBee”