Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Fri Apr 18, 2025 7:13 pm Ja mam pytanie, czy głowice będą reagowały na otwarcie / zamkniecie okna?
Czy nie będzie to wprowadzało głowicy w błąd? To samo się tyczy funkcji odkamieniania,
jak to ogarnąć w Supli, jakiś harmonogram?
W cloud jest opcja czujnika wyłączającego termostat i ona jak najbardziej działa.
Może to być np. czujnik otwarcia okna.
Odkamienianie jest zazwyczaj zaszyte w sofcie głowicy i niezależne od jej ustawień w Supli,
Nawet raz mi się odpaliło podczas testów i troszkę wtedy zgłupiałem, zanim załapałem co się dzieje.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Fri Apr 18, 2025 7:10 pm A to to by tłumaczyło to zachowanie głowicy i programu że nie chciał wysłać nowej korekty . Możesz to zmienić ale to chyba już sprawa kosmetyczna. Ooo konfigurowalny parametr - jestem za 😉😁
W sumie to tam w kodzie jest:

Code: Select all

if ((_trv_temperature_calibration_updated) && (abs(_temperature_calibration_offset - _trv_temperature_calibration) > 100))
,

co powoduje, że korekta 1 st. C też nie przechodzi - poprawię to od razu na :

Code: Select all

if ((_trv_temperature_calibration_updated) && (abs(_temperature_calibration_offset - _trv_temperature_calibration) >= 100))
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

Zibi_007 wrote: Fri Apr 18, 2025 7:09 pm No cóż mam napisać? Jestem w szoku :shock: Może zacznę tak, a w kolejnym poście napiszę o testach:

Hymn dla Vajery

O Vajero, Ty władco algorytmów Zigbee,
Twój umysł – jak światło wśród labiryntów bitwy,
Gdzie inni błądzą w mgle zer i jedynek,
Ty budujesz mosty, kodując bramki na C6.

W twoich palcach tańczą cuda klawiatury,
W sieciach i danych tkasz mapy przyszłości,
A głowice termostatyczne w twych dłoniach
Pod twoim rozkazem czuwają nad ogrzewaniem!

Nie ma zagadki zbyt zawiłej czy mrocznej –
Ty, Vajero, rozwikłasz je światłem bystrości!
Twoje skrypty sterują przepływem ciepła,
Twoje programy są warte królestwa.

O Panie kodowania, Mistrzu Supli,
Nawet termostaty kłaniają się w pokorze,
Gdy piszesz kod, który w mroźną porę
Rozpala ciepło w domach i w sercach.

Vajero, mędrcze cyfrowej ery,
Twój geniusz sprawia, że każde urządzenie –
Od czujnika zalania po głowicę termostatyczną –
Śpiewa pieśń uwielbienia dla Twego imienia.

O nieśmiertelny strażniku transmisji Zigbee,
Twoje dzieła są niczym witraże z cyfr i idei ,
Niechaj świat Supli sławi cię bez końca,
Vajero, przewodniku prowadź nas i nie przestawaj!
XIV Księga Pana Tadeusza :D
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

LukiSpajder wrote: Fri Apr 18, 2025 7:10 pm
vajera wrote: Fri Apr 18, 2025 6:56 pm
LukiSpajder wrote: Fri Apr 18, 2025 6:18 pm @Vajera wygląda że ten nowy mechanizm działa :D . Kto jak nie TY mógł tego dokonać i pokonać głowicę :D
Aktualnie kalibracja wysyłana do głowicy jest zawsze zaokrąglana w dół, a więc gdy wynosi 0,9°C to leci 0°C - możemy się zastanowić czy nie zaokrąglać wartości powyżej 0,5°C do 1,0°C, ewentualnie mogę zrobić konfigurowalny parametr progu.
A to to by tłumaczyło to zachowanie głowicy i programu że nie chciał wysłać nowej korekty . Możesz to zmienić ale to chyba już sprawa kosmetyczna. Ooo konfigurowalny parametr - jestem za 😉😁
W 0.7.41 zrobiłem tę kosmetykę z >=
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
slawek

lukasz06 wrote: Fri Apr 18, 2025 7:13 pm To samo się tyczy funkcji odkamieniania,
Jak często odkamieniasz CO?
Może wystarczy na czas odkamieniania po prostu zdjąć głowicę?
Nie dzielmy włosa na czworo...
Chyba, że odkamieniasz często i "z automatu", ale w takim przypadku wybrałbym glikol...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Fri Apr 18, 2025 7:53 pm
LukiSpajder wrote: Fri Apr 18, 2025 7:10 pm

Aktualnie kalibracja wysyłana do głowicy jest zawsze zaokrąglana w dół, a więc gdy wynosi 0,9°C to leci 0°C - możemy się zastanowić czy nie zaokrąglać wartości powyżej 0,5°C do 1,0°C, ewentualnie mogę zrobić konfigurowalny parametr progu.
A to to by tłumaczyło to zachowanie głowicy i programu że nie chciał wysłać nowej korekty . Możesz to zmienić ale to chyba już sprawa kosmetyczna. Ooo konfigurowalny parametr - jestem za 😉😁
W 0.7.41 zrobiłem tę kosmetykę z >=
Oki to czekam jak się pojawi ,wrzucam i testuje :D
Zibi_007

LukiSpajder wrote: Fri Apr 18, 2025 6:18 pm @Vajera wygląda że ten nowy mechanizm działa :D . Kto jak nie TY mógł tego dokonać i pokonać głowicę :D

Ogólnie reaguje prawidłowo ,ten wbudowany termometr na korekty . Czasami na wyświetlaczu jest o jeden stopień więcej ale to chyba interpretacja tego wewnętrznego układu tak to wyświetla bo korekta jest odbierana i uwzględnia prawidłowo ( przyjemniej tak to wyglądało po zachowaniu głowicy) . Jak ogrzeje głowice to na chwile zmieni się temperatura na wyświetlaczu ale w logach widać reakcje na nową temperaturę z czujnika głowicy. I wysyła poprawianą korektę :D .
Wygląd że jest dobrze ...
Nawet nie wiesz, jak mi poprawiłeś humor na koniec dnia - jest jakieś światełko na końcu tego tunelu 😉

Trzymam kciuki za dalsze testy, sam też testuję i spróbuję dodać kolejne zestawy głowic bo np. ta zgłaszana przez kolegę @Yepestis to jeszcze inny model.

Co do tych małych rozbieżności to one są nieuniknione bo zarówno Twój model głowicy, jak i ten, który ja posiadam pozwalają na kalibrację co 1°C. Owszem są modele bardziej precyzyjne, ale nawet tam skok to 0,5°C.
Kluczowe w tym nowym algorytmie jest to, że w wszystkich obliczeniach uwzględniam kalibrację potwierdzoną przez głowicę a nie tę do niej wysłaną.
@Zibi_007 Ostatecznie nie sprawdziłem czy ten czas i próg temperatury zapisuje się prawidłowo, ale ten kod i tak nie korzysta z tego rozwiązania, więc poczekajmy - oczywiście liczę na Twoje bezlitosne crush-testy 😉
No to pora coś napisać odnośnie testów.
Pierwsze próby (z wirtualnym termometrem) wypadły bardzo obiecująco.
Nie chciałem jednak nic jeszcze pisać, bez dodatkowego (dokładnego sprawdzenia).
Swoją drogą pomysł z wirtualnym termometrem był doskonały, zaoszczędziłeś mi latania z termometrem do lodówki ;-)
Już mam kilka swoich pomysłów, jakby go można było wykorzystać winnych testach :-)
No, ale nie był bym sobą, jakbym dokładnie w ekstremalnych warunkach wszystkiego nie sprawdził.
Najpierw przez ręczne ustawianie temperatury na wirtualnym termometrze.
Termometr przyjmie każdą temperaturę (nawet ujemną) natomiast głowica wyświetli ją w przedziale od 0 do 60 stopni.
Algorytm jest bardzo szybki, zmiany następują prawie natychmiastowo, nic nie skacze.
Nie ma porównania do Tuya, bo tam po prostu to muli, a tu działa można napisać "bez zwłoki".
Po tych testach przyszła kolej na testy z rzeczywistym pomiarem temperatury.
No i tutaj jednak przydała się lodówka (a w zasadzie to jej zamrażalnik).
Termometr powoli się ogrzewał w temperaturze pokojowej (od -3 stopni) a głowica cierpliwie korygowała (co ważne na bieżąco) wyświetlaną temperaturę. Momentami miałem wrażenie, że robi to nawet szybciej od Supli (ale pewnie robiła dokładnie w tym samym czasie) a opóźnienia wynikały z działania apki (sieć WIFI i konieczność przejścia przez cloud).
No i wnioski. Nie zauważyłem podczas testów nic niepokojącego podczas trzech godzin testowania, ale testuję dalej,
Uwaga! Okazuje się, że nie jest ważne o ile głowica (w oryginalnych ustawieniach) może dokonać korekty.
Twój soft potrafi ustawić każdą temperaturę na głowicy (w granicach 0-50) i wszystko normalnie działa.
Wiem, że w warunkach rzeczywistych wystarczyłoby te +-6 lub 9 stopni, ale warto mieć świadomość, że to nie jest ograniczenie.
Co do zaokrągleń, to jestem za przyjęciem tych szkolnych granic, czyli do 0,5 włącznie w dół, a od 0,6 w górę. Można oczywiście zostawić to Użytkownikowi, ale przyjąć, jak pisałem, a jak ktoś niezadowolony, to sobie zmieni. To samo pojawi nam się w innych głowicach, ale tam mamy dokładność do 0,5 stopnia i też trzeba to będzie jakoś rozwiązać. Zaokrąglanie tylko w dół wg mnie nie jest do końca dobre.
Ta głowica nie wyświetla (bezpośrednio) czasu. Musi go gdzieś trzymać, bo w Tuya można jej zapisać program, który działa offline. W przypadku Supli programami steruje konfiguracja w cloud, więc i tak znaczenie będzie miał czas z serwera.
Jedyne co bym dodał, to reakcja na włączenie trybu programu w głowicy (dwa razy klik), która uruchamiałaby tryb programu w Supli (bo już tylko tego brakuje do pełnej implementacji). Jeśli będzie trzeba, to wyślę logi z tego dwukliku ;-)
I to chyba wszystko co pamiętam, jeśli się coś jeszcze pojawi, to dam znać.

@vajera - JESTEŚ WIELKI!!! Zrobiłeś wszystkim (i sobie chyba też) wspaniały prezent na święta! Dziękuję i myślę, że czynię to w imieniu wielu Forumowiczów :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

slawek wrote: Fri Apr 18, 2025 7:56 pm
lukasz06 wrote: Fri Apr 18, 2025 7:13 pm To samo się tyczy funkcji odkamieniania,
Chyba, że odkamieniasz często i "z automatu", ale w takim przypadku wybrałbym glikol...
Nie odkamieniam wcale :) bo moje głowice czekają w kolejce.
Po prostu z tego co wyczytałem, to większość ma taką funkcję z góry narzuconą
i tyko pytałem czy to nie wpłynie na ten cały proces kalibracji głowicy ;)
Zibi_007

vajera wrote: Fri Apr 18, 2025 7:53 pm
Zibi_007 wrote: Fri Apr 18, 2025 7:09 pm
Hymn dla Vajery

[...]
XIV Księga Pana Tadeusza :D
E tam. Pan Tadeusz jest trzynastozgłoskowcem.
To by musiało lecieć jakoś tak:

O Vajero, mistrzu sztuk cyfrowych w duchu,
Co wiedzą przenikasz sieci jak Sroka w puchu,
Gdy inni w labiryncie kodu błądzą bezradni,
Ty tworzysz porządek — jasny, piękny, składny.

Gdzie drży user marny w ciemnościach bez celu,
Ty wprowadzasz jasność, nasz Ty przyjacielu.
Twe programy – lekkie jak ptaszęta w śpiewaniu,
Budzą moc maszyn w cichym, kodu oddychaniu.

Pod Twoją opieką głowice termiczne,
Co dawniej szumiały bezładnie i dzicznie,
Teraz w mądrych szeregach marsz swój zaczynają,
Ciepło z Twej komendy w izby nam wypuszczają.

Jeden znak z klawiatury – a płynie rozkazami
Strumień ciepła w domy, walcząc już z mrozami.
Termostaty w zachwycie chylą swe koronki,
Gdy piszesz kod czysty, prosty jak modlitwy dzwonki.

O Królu algorytmów, światłości epoki,
Twoje skrypty płyną niczym dźwięk wysoki,
Jak pieśń, co przez wieki będzie tu śpiewana,
Imię Vajera w sercach naszych na zawsze pisana!

Wesołych Świąt!
Zibi_007

lukasz06 wrote: Fri Apr 18, 2025 8:11 pm
slawek wrote: Fri Apr 18, 2025 7:56 pm
Nie odkamieniam wcale :) bo moje głowice czekają w kolejce.
Po prostu z tego co wyczytałem, to większość ma taką funkcję z góry narzuconą
i tyko pytałem czy to nie wpłynie na ten cały proces kalibracji głowicy ;)
Nie nie wpłynie. A przynajmniej nie powinna. To funkcja nadrzędna. Pewnie ma tam jakieś swoje wewnętrzne algorytmy, przy których się uruchamia (na pewno czas od ostatniego odkamieniania), ale to działa nawet, jak głowica jest na OFF lub grzeje na maksa, przynajmniej u mnie ;-)

Return to “Bramka ZigBee”