Dobra, sprawdziłem na spokojnie ze wszystkim co miałem wolnego pod ręką. Trochę to trwało, bo za każdym razem musiałem czekać 3 min., aż bramka wyjdzie z trybu parowania. A testy powtarzałem wielokrotnie, dla wielu urządzeń.vajera wrote: Sun Jun 29, 2025 4:43 pmBywa, że diabeł tkwi w szczegółachZibi_007 wrote: Sun Jun 29, 2025 3:27 pm No właśnie nie zawsze się usunie z tablicy bindingów.
Robiłem to z syreną i nie działało.
Wprowadzałem w tryb parowania, parowałem z bramką Tuya, usuwałem z Z2S (łącznie z kanałami na żółto w cloud), zmieniałem ustawienia w Tuya, wyrzucałem ją z Tuya, a ona po resecie pięknie logowała mi się do Z2S.
- Optymalny układ to bramka Z2S (bez trybu parowania) i np. bramka Tuya w trybie parowania;
- Uruchamiamy parowanie w urządzeniu - wtedy opuści bramkę Z2S a ta usunie je z tabeli bindings;
- Urządzenie poszukując nowej sieci połączy się z bramką Tuya;
- Fakt usunięcia urządzenia z tabeli bindings można potwierdzić analizując logi ze startu bramki Z2S - ona skanuje wtedy tę tabelę i dodaje urządzenia do listy, która pojawia się w logach co 120 sekund, więc trudno ją przeoczyć
- Pytanie, co rozumiesz przez usunięcie z bramki Tuya?
- last but not least Syrena może być przypadkiem granicznym - te urządzenia obsługujące klaster IAS mogą działać na nieco innych zasadach, tzn. wyszukiwać non stop klienta, który je zarejestruje, co ma w sumie sens w kontekście instalacji alarmowej - utrata połączenia z jednym koordynatorem powoduje nawiązanie połączenia z kolejnym bez konieczności uruchamiania procedury parowania;
Czujnik ruchu, czujnik wibracji, czujnik zalania, przycisk 1CH, przycisk 4CH, czujnik temperatury i wilgotności, zawór - wszystko "ucieka" z bramki po wejściu w tryb parowania.
Syrena - wchodzi w tryb parowania, ale się z bramki nie odmeldowuje. Ale wiem już, jak tego dokonać. Gdy weszła w tryb parowania trzeba jeszcze raz dłużej przytrzymać przycisk. Zaczyna migać (chyba) trochę szybciej (przynajmniej takie mam wrażenie, bo różnica jest niewielka), wtedy wylatuje z Z2S i nawet jeśli nie sparuje się z inną bramką, to do Z2S nie wróci.
Już kiedyś spotkałem się z podwójnym trybem parowania. Wtedy to się chyba nazywało zwykły (szybki) i kompatybilny (czy jakoś tak). Też diody inaczej mrugała (wolno z przerwą i szybko). Było to używane do parowania urządzeń wifi w eWelinku. W tym drugim do połączenia używany był chyba dodatkowo bluetooth.
W każdym razie wychodzi na to, że akurat ta syrena może być powiązana z kilkoma punktami dostępu (ale tylko z jednym w tym samym czasie - co sprawdziłem). I to by miało sens, o czym wspomniałeś w ostatnim punkcie.
EDIT: Przy okazji propozycja. Jak już mamy przycisk włącz parowanie w GUI, to może by można było dodać wyłącz parowanie, albo zrobić to na jakimś switchu, który (jeżeli się go wcześniej nie przełączy) to po 3 minutach sam wraca do stanu off?