SRW-01 podłączenie

Sterownik rolet
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

robertklepacki94 wrote: Fri Jul 11, 2025 6:17 pm
RomanG wrote: Fri Jul 11, 2025 5:39 pm
Jeżeli na przewodzie żółto-zielonym :shock: jest "L" (faza :evil: ), to w wyłączniku roletowym zamień go z przewodem brązowym.
Włącznik jest dobrze podłączony, problem jest gdzieś indziej. Ogólnie sterowanie centralne na SRW-01 to słaby pomysł.
Masz rację, pomyliłem wyłączniki.
przemopoznan

Dzień dobry

Czy mogę prosić o pomoc w podłączeniu sterownika SRW-01 ? Nie chciałbym go spalić dlatego zrobiłem zdjęcie przewodów pod przełącznikiem.

Z góry dziękuje za pomoc
Racja , przepraszam i dołączam kolejne zdjęcia. Z tego co widzę to zasilanie jest chyba w puszcze na górze ( przy samej rolecie), a na dół do przełącznika idą tylko kable sterujące GÓRA i DÓŁ oraz FAZA.
Jedno z moich pytań to czy da się to podłączyć bez kucia w ścianie ?

Rolety mam na silnikach Mobilus senso
https://mobilus.pl/files/instrukcje/mob ... _a4_pl.pdf

Kable, które trzymam palcami to kable które wychodzą z silnika rolety ( 5 szt )
Z tego co widzę , to fioletowy ( podnoszenie rolety ), czerwony ( opuszczanie rolet ) idą na dół do przełącznika ( zmiana kabla z czerwonego na niebieski oraz filetowy na zółto- zielony ), oraz brązowy ( faza )

Przemo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by przemopoznan on Sun Jul 27, 2025 7:26 pm, edited 4 times in total.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

To może napisz jak Ty byś go chciał podłączyć?
bo sądząc po kolorach przewodów to polecam wezwać elektryka
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Pierwsze pytanie czy w puszce pod łącznikiem jest zasilanie? Łącznik podłączony standardowym przewodem 3- żyłowym więc jest prawdopodobne że w samej puszce nie ma zasilania ale bez zdjęć to zgadywanka
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

przemopoznan wrote: Thu Jul 24, 2025 4:32 pm Dzień dobry

Czy mogę prosić o pomoc w podłączeniu sterownika SRW-01 ? Nie chciałbym go spalić dlatego zrobiłem zdjęcie przewodów pod przełącznikiem.

Z góry dziękuje za pomoc

Przemo
Wygląda na typowy przełącznik bez "N". W tym miejscu, bez przeróbek, nie podłączysz SRW-01.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
djalex

Zibi_007 wrote: Thu Jul 24, 2025 6:57 pm
Wygląda na typowy przełącznik bez "N". W tym miejscu, bez przeróbek, nie podłączysz SRW-01.
Bo N nigdy nie "przechodzi" przez łącznik i nie powinien!!! Generalnie zasada jest taka by "przerywać" przewód fazowy a nie neutralny by odłączane urządzenie nie było mino rozłączenia obwodu cały czas "pod napięciem".
Kolega autor powinien jeszcze dodać zdjęcie z wnętrza tej puszki z łącznikiem
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

djalex wrote: Thu Jul 24, 2025 8:49 pm
Zibi_007 wrote: Thu Jul 24, 2025 6:57 pm
Bo N nigdy nie "przechodzi" przez łącznik i nie powinien!!! Generalnie zasada jest taka by "przerywać" przewód fazowy a nie neutralny by odłączane urządzenie nie było mino rozłączenia obwodu cały czas "pod napięciem".
Kolega autor powinien jeszcze dodać zdjęcie z wnętrza tej puszki z łącznikiem
Dokładnie tak jest i coś mi mówi, że we wnętrzu tej puszki już chyba nic więcej nie ma ;-)
W tym kontekście o kolorach przewodów nie będę nawet dyskutował, bo nie takie cuda widziałem...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
djalex

Zibi_007 wrote: Fri Jul 25, 2025 12:31 am
W tym kontekście o kolorach przewodów nie będę nawet dyskutował, bo nie takie cuda widziałem...
Nie ma najnormalniej innej możliwości jeśli chodzi o kolory bo takie są przewody 3-żyłowe (brązowy, niebieski i żółto-zielony). Jeśli od głównego ciągu zasilającego z puszki odchodzi przewód do łącznika to nie ma innej możliwości bo nie ma takich przewodów żeby wszystkie 3 żyły były brązowe lub w innej konfiguracji kolorystycznej.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Bo do puszki od silnika rolety powinien być doprowadzony oryginalny przewód z silnika. Praktycznie nie spotkałem się jeszcze, aby taki przewód nie był dołączony do silnika. A jeśli był za krótki, to firmy instalujące rolety mają takie kable i powinien zostać przedłużony.

I jest to kabel 4-żyłowy (żółto-zielony - ochronny, niebieski - neutralny, czarny - L - ruch do góry, brązowy - L - ruch w dół).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

przemopoznan wrote: Thu Jul 24, 2025 4:32 pm Dzień dobry

Z góry dziękuje za pomoc

Przemo
Sprawdź czy aby nie masz zrobionej instalacji przy roletach w gwiazdę. Kabel z rolety idzie wtedy bezpośrednio do szafy elektrycznej tak samo jak kabel od łącznika. Jeśli tak jest to moduł montujesz w szafie elektrycznej. Najlepiej SRW-02m. Jeśli nie to masz bardzo nietypową instalację z którą nic już nie zrobisz i o dodatkowym sterowaniu możesz zapomnieć.

Wrzuć też zdjęcie pokazujące co jest w puszcze z której wychodzą przewody to pokazanego łącznika.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL SRW-01”