Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 4:31 am
vajera wrote: Wed Nov 05, 2025 6:09 pm
LukiSpajder wrote: Wed Nov 05, 2025 4:01 pm
Edit:

Po restarcie bramki głowica w apce pokazuje że nie grzeje a fizycznie dalej grzeje - czy można by ją odpytać w takiej sytuacji ?
Atrybut o numerze 16416, klaster THERMOSTAT - odczytaj go z BOSCH manufacturer code w trybie ASYNC.

Przy parowaniu bramka ustawia raportowanie dla tego parametru, ale nie pamiętam częstotliwości.
Jeśli chodzi o ten parametr to można go zmienić - rozumiem że to czas w po którym bramka wyśle takie zapytanie ?
Nie, ten parametr zwraca wartość % otwarcia zastawki w głowicy, jeżeli odczytujesz go z tym ASYNC, to nie widzisz wartości, bo ona leci prosto do bramki i uaktualnia ją.

Możesz natomiast ustawić mu configure-reporting :

odczytaj najpierw ten parametr bez async i zapisz sobie jego datatype (chyba ENUM8, ale nie pamiętam) i wtedy ustaw mu czasy. Uwaga - do tego polecenia też musisz użyć BOSCH MANUFACTURER CODE.
A przełączenie na głowicy na program nie przełączy termostatu supla mimo załączonej flagi w GUI. Wersja oprogramowania głowicy to 3.02.05
Ok, przyjrzę się temu dzisiaj.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Czy ja dobrze czytam że ta głowica powinna działać w trybie PID i 0/1 ?

https://www.zigbee2mqtt.io/devices/TRV801Z.html

Chyba nie było jej jeszcze ?

@ vajera jak byś znalazł chwilę czasu zlustrował byś ją 😁
Wygląda przypomina Bosch -a 😁
vajera

LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 1:25 pm Czy ja dobrze czytam że ta głowica powinna działać w trybie PID i 0/1 ?

To jest jakaś odmiana tej MOES, raportuje % zastawki i ma histerezę, ale skąd wziąłeś to 0/1?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Thu Nov 06, 2025 1:39 pm
LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 1:25 pm Czy ja dobrze czytam że ta głowica powinna działać w trybie PID i 0/1 ?

To jest jakaś odmiana tej MOES, raportuje % zastawki i ma histerezę, ale skąd wziąłeś to 0/1?
Tak to niby przetłumaczyłem że jak tryb eco to przełączy się 0 % albo 100% . Dlatego pytanie do specjalisty ZigBee . To może źle to zinterpretowałem

Code: Select all

Hysteresis - comfort > switches off/on 
exactly at reached temperature with 
valve smooth from 0 to 100%, eco > 0.5 
degrees above or below, valve either 0 or 100%.
 Value can be found in the published state 
 on the hysteresis property. It's not possible 
 to read (/get) this value. To write (/set) a value 
 publish a message to topic
  zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/set 
  with payload {"hysteresis": NEW_VALUE}. 
  The possible values are: comfort, eco.

vajera

LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 2:02 pm
Tak to niby przetłumaczyłem że jak tryb eco to przełączy się 0 % albo 100% . Dlatego pytanie do specjalisty ZigBee . To może źle to zinterpretowałem

Faktycznie, tego nie doczytałem 😉 Wychodzi na to, że w trybie eco jest 0/1, ale ze sztywną histerezą 0,5°C.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Thu Nov 06, 2025 2:16 pm
LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 2:02 pm

Faktycznie, tego nie doczytałem 😉 Wychodzi na to, że w trybie eco jest 0/1, ale ze sztywną histerezą 0,5°C.
Na pewno Twój algorytm to zmieni ;)
To co zamówię jedną na testy :D ;) . Nadchodzą długie wieczory w sam raz na testy :D
LukiSpajder

Ja jeszcze w temacie tego algorytmu w ver.0.9.137 ( chociaż wcześnie też to zauważyłem ) ale skoro na nosisz poprawki to może i to przy okazji .
Zauważyłem że na przykład ustawiona temperatura 22 stopnie podłączony termometr zewnętrzny temperatura w pomieszczeniu spada do 21.8 stopnia na głowicy dale wysyłane jest 22 . Czy algorytm mógłby mieć taką histerezę ( tak to nazwę ) że jeżeli temperatura w pomieszczeniu 21.8 to wyśle do głowicy 21 wtedy ona otwiera zastawkę , jeśli dogrzeje do 22.2 to wysyła do głowicy 23 . Wtedy głowica zmniejsza otwarcie zastawki i nie przegrzewa pomieszczenia .
To głównie dotyczy tych TRV06 ,me167 które nie pozwalają odczytywać temp. co 0,1 stopnia .
Pozwoliło by to trzymać temperaturę pomieszczenia . Tak to bywa różnie ustawione 22 stopnie głowica zaczyna grzać 21.4 stopnia .

Pozostawiam to do oceny przez @vajera

IMG_9918.jpeg

Przy okazji testów tej TRV06 odkręciłem sonoff Trvz i tak kilka dni leżała na komodzie z ustawioną temp. 35 stopni . I tak w apce pokazywało tyle że głowica złapała błąd FS ale nic nie sygnalizował . Teraz jak jest w trybie kalibracji In to też pokazuje że grzeje i ustawiona na 35 stopni .

Czy mogła by przekazywać błąd do supli ?

Do oceny autora bramki .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 3:28 pm Ja jeszcze w temacie tego algorytmu w ver.0.9.137 ( chociaż wcześnie też to zauważyłem ) ale skoro na nosisz poprawki to może i to przy okazji .
Zauważyłem że na przykład ustawiona temperatura 22 stopnie podłączony termometr zewnętrzny temperatura w pomieszczeniu spada do 21.8 stopnia na głowicy dale wysyłane jest 22 . Czy algorytm mógłby mieć taką histerezę ( tak to nazwę ) że jeżeli temperatura w pomieszczeniu 21.8 to wyśle do głowicy 21 wtedy ona otwiera zastawkę , jeśli dogrzeje do 22.2 to wysyła do głowicy 23 . Wtedy głowica zmniejsza otwarcie zastawki i nie przegrzewa pomieszczenia .
To głównie dotyczy tych TRV06 ,me167 które nie pozwalają odczytywać temp. co 0,1 stopnia .
Pozwoliło by to trzymać temperaturę pomieszczenia . Tak to bywa różnie ustawione 22 stopnie głowica zaczyna grzać 21.4 stopnia .

Rozumiem, o czym piszesz, ale bramka nie wysyła do głowicy rozkazu "grzej", bo takowego nie ma 😉
W przypadku głowic ze skokiem kalibracji co 1,0°C dokładność kalibracji jest ograniczona. Bramka wysyła do głowicy nową kalibrację, jeżeli wyliczona wartość > 1,0°C, bo mniejszej nie wyśle (1 = 1,0°C).
Rozwiązania są następujace:

- niższa/wyższa wartość nastawy,
- wprowadzenie jakiegoś zaokrąglania kalibracji w górę/w dół (taka histereza, jak to nazwałeś) .
Przy okazji testów tej TRV06 odkręciłem sonoff Trvz i tak kilka dni leżała na komodzie z ustawioną temp. 35 stopni . I tak w apce pokazywało tyle że głowica złapała błąd FS ale nic nie sygnalizował . Teraz jak jest w trybie kalibracji In to też pokazuje że grzeje i ustawiona na 35 stopni .

Do oceny autora bramki .
Problem w tym, że ona wtedy nic nie wysyła(nie widziałem nigdzie takiego atrybutu jak valve error), natomiast możesz ustawić jej timeout?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Thu Nov 06, 2025 4:15 pm
LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 3:28 pm

Ja jeszcze w temacie tego algorytmu w ver.0.9.137 ( chociaż wcześnie też to zauważyłem ) ale skoro na nosisz poprawki to może i to przy okazji .
Zauważyłem że na przykład ustawiona temperatura 22 stopnie podłączony termometr zewnętrzny temperatura w pomieszczeniu spada do 21.8 stopnia na głowicy dale wysyłane jest 22 . Czy algorytm mógłby mieć taką histerezę ( tak to nazwę ) że jeżeli temperatura w pomieszczeniu 21.8 to wyśle do głowicy 21 wtedy ona otwiera zastawkę , jeśli dogrzeje do 22.2 to wysyła do głowicy 23 . Wtedy głowica zmniejsza otwarcie zastawki i nie przegrzewa pomieszczenia  . 

Rozumiem, o czym piszesz, ale bramka nie wysyła do głowicy rozkazu "grzej", bo takowego nie ma 😉
W przypadku głowic ze skokiem kalibracji co 1,0°C dokładność kalibracji jest ograniczona. Bramka wysyła do głowicy nową kalibrację, jeżeli wyliczona wartość > 1,0°C, bo mniejszej nie wyśle (1 = 1,0°C).
Rozwiązania są następujace:

- niższa/wyższa wartość nastawy,
- wprowadzenie jakiegoś zaokrąglania kalibracji w górę/w dół (taka histereza, jak to nazwałeś) .
Tu pewnie by się sprawdziło to rozwiązanie „ - wprowadzenie jakiegoś zaokrąglania kalibracji w górę/w dół (taka histereza, jak to nazwałeś) .”

Ale …. czy to zaokrąglenie na sztywno ustawione czy z możliwością wpisania w GUI żeby zadowolić wszystkich ,
I najważniejsze czy można tak zrobić i czy nie zaabsorbuje dużo Twojego czasu .

Do oceny autora bramki .
Problem w tym, że ona wtedy nic nie wysyła(nie widziałem nigdzie takiego atrybutu jak valve error), natomiast możesz ustawić jej timeout?

A faktycznie chyba za dużo przeglądałem opisów tych różnych głowic i wydawało mi się że zgłasza :D , timeout mam ustawione na 14400 ale wydaje się że ona nawet w takiej sytuacji przesyła do bramki że grzeje pozwala na przestawianie temperatury .
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

LukiSpajder wrote: Thu Nov 06, 2025 3:28 pm Ja jeszcze w temacie tego algorytmu w ver.0.9.137 ( chociaż wcześnie też to zauważyłem ) ale skoro na nosisz poprawki to może i to przy okazji .

IMG_9918.jpeg

Do oceny autora bramki .
Nie wchodzę w dyskusję, czy zauważasz te dziesiąte stopnia w realu, ale skoro zgłaszasz potrzebę zmiany pracy termostatu, to po prostu zakładam, że tak jest i poniżej propozycja gdzie szukać, jak osiągnąć pożądany efekt.
Ostatnio kolega @Duch__ tutaj viewtopic.php?p=217346#p217346 (kilka postów wyżej i niżej tłumaczy co chciał osiągnąć) planując podobną rzecz.
Teraz musisz tylko sobie napisać swój termostat (np. skorzystać z tego co jest w Supli jako przykład), który według Twojego algorytmu (jaki przedstawiłeś) będzie sterować głowicą. I tutaj wydaje się, że jeśli nawet nie ma rozkazu grzej i nie grzej, jak pisze @vajera to zawsze jest ON i OFF. I w Twoim przypadku to wykorzystujesz. Czyli, jeśli dobrze Cię zrozumiałem to jeżeli temperatura w pomieszczeniu 21.8 to wyśle do głowicy ON, jeśli dogrzeje do 22.2 to wysyła do głowicy OFF. Dochodzi do tego jeszcze oczywiście "bezwładność" tego układu, ale działać będzie. Z pewnych względów (dawno temu) musiałem ominąć domyślne sterowanie pieca i zrobiłem to dokładnie w ten sposób.
Dla stałej (ustalonej temperatury) zrobisz to nawet reakcjami na termometrze (2 minuty zabawy). Jeśli chcesz ją regulować to wykorzystując termostat wygenerowany w GG (wiem, bo tak robiłem). I ważne - na głowicy ustawiasz maksymalną temperaturę (np. 35 stopni). No i działa to wtedy zero - jedynkowo. Czy to działa jak chcesz, to sprawdzisz nawet teraz w 5 minut ;-) Powodzenia!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”