vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 9:50 am
Darkblizzard wrote: Sat Dec 06, 2025 9:30 am
Faktycznie, czujnik ruchu się dodał, wystarczyło po pierwszym wykryciu, naciskać pulsacyjnie co 1s przycisk parowania, aż do zakończenia dodawania czujnika do bramki, ale mam kolejny problem

Czujka dodała się w supla cloud jako Alarm armament sensor. Stan czujki nie zmienia się w aplikacji, zmieniłem więc w supla cloud funkcje kanału na Motion Sensor i również nie zmienia stanu czujki poprzez ruch. Czy ja coś muszę ustawiać w ZIGBEE <=> SUPLA CONTROL PANEL w zakładce Zigbee channels lub dodawać jakąś Local actions, aby zaczęło reagować na wykrywanie ruchu przez czujke?
Tak czujka należy chyba do kategorii czujników, które po zmianie stanu nie wysyłają komunikatu o powrocie do stanu wyjściowego.
W GUI jest zakładka Zigbee channels - znajdź kanał odpowiadający czujce i w Channel Timings ustaw mu parametr autoset (chyba ostatnie okienko) na czas powrotu do stanu wyjściowego (w sekundach).
Uwaga - czasami po wpisaniu wartości w te okienka trzeba kliknąć gdzieś poza nim i dopiero Save.
Ok, głupie pytanie, ale mam wpisać w okienko autoset? Bo nie bardzo wiem jak ustawić ten tryb.
Jeszcze ciekawe jest w tej czujce to:
occupancy_timeout should not be set to lower than 60 seconds. The reason is this: after detecting a motion the sensor ignores any movements for exactly 60 seconds. In case there are movements after this 60 seconds, a new message (occupancy: true) will be sent and the sensor will go to sleep for another minute, and so on. Therefore, in order to sustain occupancy: true, you need a reasonable window after this 60s sleep to determine continued occupancy. This is expected behaviour (see #270). To work around this, a hardware modification is needed
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.