Zgłoszenia nowych urządzeń [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Darkblizzard wrote: Fri Dec 05, 2025 12:00 pm
vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 10:38 am
Darkblizzard wrote: Fri Dec 05, 2025 10:20 am W Last binding result wyskakuje Unknown model LUMI::lumi.sensor_motion, no binding is possible. Bramka świeci na czerwono.

Logi w załączniku, bo nie chce zaśmiecać forum.
Czyli jednak nazywa się nieco inaczej - BWNU-0.9.175-05/12/25.
A powiedz mi, gdzie znajde release 0.0.175-05/12/25 ? Bo na github najnowszy jest 0.9.174-05/12/25 :)
Nie znajdziesz, bo go jeszcze nie ma - chciałem dodać to urządzenie i go wygenerować, ale ono jest już w bazie od dawna - tylko musisz zrobić parowanie zgodnie z instrukcją. Sam ostatnio walczyłem z czujnikiem otwarcia kilka minut, ale poszło gładko, jak dokładnie zastosowałem się do instrukcji.
Po sparowaniu pracują już idealnie.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 7:36 am
bokk wrote: Fri Dec 05, 2025 5:03 am
vajera wrote: Thu Dec 04, 2025 9:17 pm

To może napisz w punktach, co działa w aplikacji Supla a co nie?
Po sparowaniu silnika zasłon z bramka w Cloud mamy możliwość zmiany urządzenia na zasłona. Jest komunikat że zasłona nieskalibrowana i procent baterii 40% (nie odpowiada to stanowi baterii jaki pokazany był w bramce Aqara). Próbując skalibrować zasłonę wg. instrukcji kalibracja rolet podając czas otwarcia i zamknięcia nie uruchamia to poprawnie silnika natomiast pojawia się informacja procent zamknięcia 0%. Teraz zgodnie z Twoimi wskazówkami ustawiając START i STOP i to działa jako punkty krańcowe. Całkowite otwarcie ustawiłem jako START i po przejechaniu do całkowitego zamknięcia ustawiłem jako STOP. W Cloud i w aplikacji wciąż 0% otwarcia i nie zmienia się ikona zasłony a zasłoną można sterować z aplikacji i z Cloud. Otwiera się w całości lub można w aplikacji częściowo przy czym przyciski górne maja odwróconą logikę. Jeśli w Cloud ustawię całkowity czas otwarcia na 5s i nacisnę otwórz to otwiera całość. To ustawienie całkowity czas otwarcia-zamknięcia chyba można by pominąć ustawiając właśnie zakres START = 0% ikona zasłona otwarta a STOP = 100% ikona zasłona zamknięta. W Cloud jest akcja otwórz częściowo % i podając np. zasłoń 50% zasłona uruchamia się w prawidłowym kierunku - zasłania i zatrzymuje się w połowie, czyli jak ustawiłem 50%. W aplikacji jeśli przesuniemy zasłonę do 50% to tak ją zasłania, jeśli przesuniemy na 100% to też tak zasłania ale cały czas mamy stan zasłony wskazany jako 0% czyli tą informacje o procentowym otwarciu musi gdzieś być zapisana
Możesz wrzucić logi z operacji otwierania/zasłaniania całkowitego/częściowego - najlepiej z komentarzem czego dotyczy dany log albo jego część?
W załączeniu logi.
1. Przejazd po uruchomieniu z aplikacji ZAMKNIJ-OTWÓRZ w wyznaczonej strefie od punktu START (przyjmijmy 0%) do punktu STOP (przyjmijmy 100%).
2. Przejazd po przesunięciu w aplikacji zasłony w stronę zamknięcie do 60%.
Po całkowitym lub częściowym zamknięciu cały czas jest pokazany stan zamknięcia 0%. Nawet przy częściowym zamknięciu j/w 60% nie można otworzyć 20% bo jest stan 0% i jedynie całkowite otwarcie jest możliwe.
2. Przejazd
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jdamian456

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 7:05 am
jdamian456 wrote: Fri Dec 05, 2025 6:19 am Czy byłaby możliwość dodania w przyszłości czujnika wilgotności gleby, wilgotności powietrza i temperatury typu HOBEIAN ZG-303Z.
Jest to czujnik jak w linku - https://www.zigbee2mqtt.io/devices/ZG-303Z.html. Z góry dziękuję.
Na 100% tak. Jedno pytanie - on ma dwa kanały wilgotności: wilgotność powietrza i wilgotność gleby - ten pierwszy pójdzie jako T/H z temperaturą powietrza, natomiast ten drugi mogę zrobić jako kanał wilgotności albo jako KPOP?
Ktoś pamięta czy kanał wilgotności ma historię?
Tak, wg strony to czujnik 3 w 1. Co do funkcji kanału to masz większe doświadczenie i wolę się nie wypowiadać w tej kwestii;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wydaje mi się że wilgotność ma już historię
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Darkblizzard

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 11:46 am
Darkblizzard wrote: Fri Dec 05, 2025 10:20 am Wgrałem aktualizacje 0.9.173-04/12/25. Przy krótkim naciskaniu przycisku parowania, odczytuje jakieś logi, przy długim przytrzymaniu 5s przycisku parowania, tak jakby zakłócała się komunikacja. W Last binding result wyskakuje Unknown model LUMI::lumi.sensor_motion, no binding is possible. Bramka świeci na czerwono.

Poprawka - to urządzenie jest już w bazie od dawna. Ty masz pewnie typowy problem parowania urządzeń Aqara - ja się już nauczyłem ;)

Poniżej pomocne linki:

https://community.hubitat.com/t/xiaomi- ... nected/623

https://github.com/home-assistant/core/ ... -734836162

Nowsze urządzenia Zigbee firmy Aqara nie mają już tego problemu, ale na Ali sporo jeszcze zapasów magazynowych. Wydaje mi się, że te kupowane poprzez polską dystrybucję Aqara łączą się bez tej powyższej magii.
Faktycznie, czujnik ruchu się dodał, wystarczyło po pierwszym wykryciu, naciskać pulsacyjnie co 1s przycisk parowania, aż do zakończenia dodawania czujnika do bramki, ale mam kolejny problem :roll: Czujka dodała się w supla cloud jako Alarm armament sensor. Stan czujki nie zmienia się w aplikacji, zmieniłem więc w supla cloud funkcje kanału na Motion Sensor i również nie zmienia stanu czujki poprzez ruch. Czy ja coś muszę ustawiać w ZIGBEE <=> SUPLA CONTROL PANEL w zakładce Zigbee channels lub dodawać jakąś Local actions, aby zaczęło reagować na wykrywanie ruchu przez czujke? :?:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

Darkblizzard wrote: Sat Dec 06, 2025 9:30 am
Darkblizzard wrote: Fri Dec 05, 2025 10:20 am Wgrałem aktualizacje 0.9.173-04/12/25. Przy krótkim naciskaniu przycisku parowania, odczytuje jakieś logi, przy długim przytrzymaniu 5s przycisku parowania, tak jakby zakłócała się komunikacja. W Last binding result wyskakuje Unknown model LUMI::lumi.sensor_motion, no binding is possible. Bramka świeci na czerwono.

Poprawka - to urządzenie jest już w bazie od dawna. Ty masz pewnie typowy problem parowania urządzeń Aqara - ja się już nauczyłem ;)

Poniżej pomocne linki:

Nowsze urządzenia Zigbee firmy Aqara nie mają już tego problemu, ale na Ali sporo jeszcze zapasów magazynowych. Wydaje mi się, że te kupowane poprzez polską dystrybucję Aqara łączą się bez tej powyższej magii.
Faktycznie, czujnik ruchu się dodał, wystarczyło po pierwszym wykryciu, naciskać pulsacyjnie co 1s przycisk parowania, aż do zakończenia dodawania czujnika do bramki, ale mam kolejny problem :roll: Czujka dodała się w supla cloud jako Alarm armament sensor. Stan czujki nie zmienia się w aplikacji, zmieniłem więc w supla cloud funkcje kanału na Motion Sensor i również nie zmienia stanu czujki poprzez ruch. Czy ja coś muszę ustawiać w ZIGBEE <=> SUPLA CONTROL PANEL w zakładce Zigbee channels lub dodawać jakąś Local actions, aby zaczęło reagować na wykrywanie ruchu przez czujke? :?:
Tak czujka należy chyba do kategorii czujników, które po zmianie stanu nie wysyłają komunikatu o powrocie do stanu wyjściowego.
W GUI jest zakładka Zigbee channels - znajdź kanał odpowiadający czujce i w Channel Timings ustaw mu parametr autoset (chyba ostatnie okienko) na czas powrotu do stanu wyjściowego (w sekundach).
Uwaga - czasami po wpisaniu wartości w te okienka trzeba kliknąć gdzieś poza nim i dopiero Save.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Darkblizzard

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 9:50 am
Darkblizzard wrote: Sat Dec 06, 2025 9:30 am

Poniżej pomocne linki:

Tak czujka należy chyba do kategorii czujników, które po zmianie stanu nie wysyłają komunikatu o powrocie do stanu wyjściowego.
W GUI jest zakładka Zigbee channels - znajdź kanał odpowiadający czujce i w Channel Timings ustaw mu parametr autoset (chyba ostatnie okienko) na czas powrotu do stanu wyjściowego (w sekundach).
Uwaga - czasami po wpisaniu wartości w te okienka trzeba kliknąć gdzieś poza nim i dopiero Save.
Ok, głupie pytanie, ale mam wpisać w okienko autoset? Bo nie bardzo wiem jak ustawić ten tryb.
Jeszcze ciekawe jest w tej czujce to:
occupancy_timeout should not be set to lower than 60 seconds. The reason is this: after detecting a motion the sensor ignores any movements for exactly 60 seconds. In case there are movements after this 60 seconds, a new message (occupancy: true) will be sent and the sensor will go to sleep for another minute, and so on. Therefore, in order to sustain occupancy: true, you need a reasonable window after this 60s sleep to determine continued occupancy. This is expected behaviour (see #270). To work around this, a hardware modification is needed
vajera

Darkblizzard wrote: Sat Dec 06, 2025 9:59 am ...
W tym ostatnim okienku, które ma 4 różne funkcje (w tym autoset) wpisz czas, np. 120. ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

bokk wrote: Fri Dec 05, 2025 12:17 pm
vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 7:36 am
bokk wrote: Fri Dec 05, 2025 5:03 am

Po sparowaniu silnika zasłon z bramka w Cloud mamy możliwość zmiany urządzenia na zasłona. Jest komunikat że zasłona nieskalibrowana i procent baterii 40% (nie odpowiada to stanowi baterii jaki pokazany był w bramce Aqara). Próbując skalibrować zasłonę wg. instrukcji kalibracja rolet podając czas otwarcia i zamknięcia nie uruchamia to poprawnie silnika natomiast pojawia się informacja procent zamknięcia 0%. Teraz zgodnie z Twoimi wskazówkami ustawiając START i STOP i to działa jako punkty krańcowe. Całkowite otwarcie ustawiłem jako START i po przejechaniu do całkowitego zamknięcia ustawiłem jako STOP. W Cloud i w aplikacji wciąż 0% otwarcia i nie zmienia się ikona zasłony a zasłoną można sterować z aplikacji i z Cloud. Otwiera się w całości lub można w aplikacji częściowo przy czym przyciski górne maja odwróconą logikę. Jeśli w Cloud ustawię całkowity czas otwarcia na 5s i nacisnę otwórz to otwiera całość. To ustawienie całkowity czas otwarcia-zamknięcia chyba można by pominąć ustawiając właśnie zakres START = 0% ikona zasłona otwarta a STOP = 100% ikona zasłona zamknięta. W Cloud jest akcja otwórz częściowo % i podając np. zasłoń 50% zasłona uruchamia się w prawidłowym kierunku - zasłania i zatrzymuje się w połowie, czyli jak ustawiłem 50%. W aplikacji jeśli przesuniemy zasłonę do 50% to tak ją zasłania, jeśli przesuniemy na 100% to też tak zasłania ale cały czas mamy stan zasłony wskazany jako 0% czyli tą informacje o procentowym otwarciu musi gdzieś być zapisana
Możesz wrzucić logi z operacji otwierania/zasłaniania całkowitego/częściowego - najlepiej z komentarzem czego dotyczy dany log albo jego część?
W załączeniu logi.
1. Przejazd po uruchomieniu z aplikacji ZAMKNIJ-OTWÓRZ w wyznaczonej strefie od punktu START (przyjmijmy 0%) do punktu STOP (przyjmijmy 100%).
2. Przejazd po przesunięciu w aplikacji zasłony w stronę zamknięcie do 60%.
Po całkowitym lub częściowym zamknięciu cały czas jest pokazany stan zamknięcia 0%. Nawet przy częściowym zamknięciu j/w 60% nie można otworzyć 20% bo jest stan 0% i jedynie całkowite otwarcie jest możliwe.
@vajera patrzyłeś może, wystarczające są te logi czy jeszcze jakieś mam zebrać
Darkblizzard

vajera wrote: Sat Dec 06, 2025 10:24 am
Darkblizzard wrote: Sat Dec 06, 2025 9:59 am ...
W tym ostatnim okienku, które ma 4 różne funkcje (w tym autoset) wpisz czas, np. 120. ;)
Dziękuje, działa jak złoto. A tak przy okazji. Czy trudne jest dodanie nowego urządzenia do softu bramki? Widzę, że sporo osób zgłasza prośby o dodanie. Można prosić o jakiś tutorial jak dodać nowe urządzenie skanując logi za pomocą PuTTy lub innego programu?

Return to “Bramka ZigBee”