CLOUD v2.2 BETA

cdxa
Posts: 40
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Fri May 18, 2018 8:38 am

Duch__ wrote:
Fri May 18, 2018 3:54 am
AD 1: Zażartuje i powiem dla Paczkowa bo stamtąd pochodzi @pzygmunt :lol:
Jestem z Poznania, tu nie daleko jest Paczkowo, ale to niestety nie to samo co Paczków, bo zbyt duża różnica czasu;)
fracz wrote:
Fri May 18, 2018 5:29 am
Jeśli zdarzyłaby się jakaś poważna luka w zabezpieczeniach to włamujący się nie tylko miałby waszą bramę ale też jej współrzędne. Nie ułatwiajmy ;)
Nie musi to być obowiązkowe, są przecież własne instalacje clouda, kazdy sam by decydował. Można też wprowadzić zaokrąglone lub przesunięte, współrzędne itp., ważna jest możliwość wyboru.
fracz wrote:
Fri May 18, 2018 5:29 am
Aktualnie nie może, nie wyrobiliśmy się. Nie ma natomiast technicznych przeszkód by to zrobić i jest to w najbliższych planach:
To było by super. Można by w fajny sposób sterować np. grupą rolet, oświetlenia itp. Grupy mogły by być też dostępne w urządzeniach klienckich, pomimo że zaznaczyłem opcję "Pokaż w urządzeniach klienckich" to widze tylko urzadzenia, a grup nie.

Ale jeszcze lepsze było by zintegrowanie twoich skryptów w cloudzie z możliwością edycji scen jak na androidowym automate, tak żeby logika przechowywana była w Cloud. A już bajką była by możliwość posiadania Clouda na własnej instalacji z możliwościa podpięcia pod tego online. Cała automatyka działała by niezależnie od stanu połączenia z siecią, a w przypadku połączenia można by wszystkim sterować przez cloud online. No chyba że tak można?
Dunay
Posts: 65
Joined: Thu Jan 04, 2018 7:39 pm

Fri May 18, 2018 9:51 am

Zamiast dokładnego określania zachodu i wschodu słońca, najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik natężenia światła i na podstawie tego otwieranie lub zamykanie rolet, czy czego tam człowiek sobie wymyśli.
User avatar
Lucas
Posts: 349
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Fri May 18, 2018 10:47 am

cdxa wrote:
Fri May 18, 2018 8:38 am
To było by super. Można by w fajny sposób sterować np. grupą rolet, oświetlenia itp. Grupy mogły by być też dostępne w urządzeniach klienckich, pomimo że zaznaczyłem opcję "Pokaż w urządzeniach klienckich" to widze tylko urzadzenia, a grup nie.
Sprawdź jaką masz wersję aplikacji. Widok pomiędzy urządzeniami a grupami przełącza się na górnym pasku - ikona trzech kółek.
Musisz mieć stworzoną grupę (chociażby jedno urządzenie), żeby tu coś widzieć. Na Androidzie działa, na iOS jeszcze nie było aktualizacji.
cdxa
Posts: 40
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Fri May 18, 2018 3:23 pm

Dunay wrote:
Fri May 18, 2018 9:51 am
Zamiast dokładnego określania zachodu i wschodu słońca, najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik natężenia światła i na podstawie tego otwieranie lub zamykanie rolet, czy czego tam człowiek sobie wymyśli.
Może nie zamiast ale fajnie gdyby dowolny czujnik analogowy mógł wyzwalać dowolną grupę/kanał
cdxa
Posts: 40
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Fri May 18, 2018 3:42 pm

Lucas wrote:
Fri May 18, 2018 10:47 am
cdxa wrote:
Fri May 18, 2018 8:38 am
To było by super. Można by w fajny sposób sterować np. grupą rolet, oświetlenia itp. Grupy mogły by być też dostępne w urządzeniach klienckich, pomimo że zaznaczyłem opcję "Pokaż w urządzeniach klienckich" to widze tylko urzadzenia, a grup nie.
Sprawdź jaką masz wersję aplikacji. Widok pomiędzy urządzeniami a grupami przełącza się na górnym pasku - ikona trzech kółek.
Musisz mieć stworzoną grupę (chociażby jedno urządzenie), żeby tu coś widzieć. Na Androidzie działa, na iOS jeszcze nie było aktualizacji.
Mam na iOS, teraz wszystko jasne:) ciekawe kiedy update
User avatar
Duch__
Posts: 502
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Fri May 18, 2018 4:20 pm

Dunay wrote:
Fri May 18, 2018 9:51 am
Zamiast dokładnego określania zachodu i wschodu słońca, najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik natężenia światła i na podstawie tego otwieranie lub zamykanie rolet, czy czego tam człowiek sobie wymyśli.
Da się zrobić ;)
cdxa wrote:
Fri May 18, 2018 3:23 pm
Może nie zamiast ale fajnie gdyby dowolny czujnik analogowy mógł wyzwalać dowolną grupę/kanał
Tu masz przykład jak to wykonać we własnym zakresie:
viewtopic.php?f=24&t=3438
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
lesny8
Posts: 636
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu May 24, 2018 10:04 pm

U mnie już Cloud v2.2 zaparkował na malinie :D
Dzięki @fracz.

Chyba dzisiaj nie usnę... ;)
maras
Posts: 65
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:10 am

Sat Jun 09, 2018 3:17 pm

Jak to wygląda z tymi grupami. Sterowanie jest możliwe tylko z telefonu?
Da się jakoś softem zaprogramować scenę tak, że po włączeniu(fizyczne dotknięcie palcem) Sonoff Touch uruchamia się również np. inny Sonoff Basic ?
User avatar
lesny8
Posts: 636
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Jun 09, 2018 4:20 pm

Grupy pozwalają zgrupować kilka takich samych kanałów, które mają te same funkcje np. oświetlenie.
W aplikacji na telefonie wykonując wybraną grupę zmienisz stan kanałów, czyli np. w przypadku oświetlenia, włączasz lub wyłączasz światło w całym domu, jeżeli oczywiście stworzysz sobie taką grupę.
Grupy to nie sceny. Sceny mają być wprowadzone ale czekamy na wyniki ankiety żeby wiedzieć co i kiedy.

Istnieje póki co pośrednie rozwiązanie, które może cię zainteresować. Jeżeli chcesz z przycisku na ścianie wywołać jakąś scenę, którą masz zdefiniowaną poprzez SUPLA Scripts by @fracz, to polecam prześledzić te dwa wątki: tu i tu.
ALEX
Posts: 14
Joined: Fri Dec 01, 2017 7:03 pm

Wed Dec 05, 2018 10:20 am

cdxa wrote:
Fri May 18, 2018 8:38 am

Jestem z Poznania, tu nie daleko jest Paczkowo, ale to niestety nie to samo co Paczków, bo zbyt duża różnica czasu;)
fracz wrote:
Fri May 18, 2018 5:29 am
Jeśli zdarzyłaby się jakaś poważna luka w zabezpieczeniach to włamujący się nie tylko miałby waszą bramę ale też jej współrzędne. Nie ułatwiajmy ;)
Nie musi to być obowiązkowe, są przecież własne instalacje clouda, kazdy sam by decydował. Można też wprowadzić zaokrąglone lub przesunięte, współrzędne itp., ważna jest możliwość wyboru.
A dlaczego nie zrobić ograniczenia dokładności lokalizacji do miejscowości? Gdyby jednak pozwolić użytkownikowi wprowadzić współrzędne, można przecież ograniczyć ilość miejsc znaczących, co spowoduje odpowiednio duży błąd lokalizacji.
W chwili obecnej mam przesunięcie czasu powyżej pół godziny. To dużo. I przesunięcie to nie jest stałe w ciągu roku... i jak widać nie jest takie samo dla wschodu i zachodu Słońca.

Warszawa 2018-12-05.jpg
Warszawa 2018-12-05.jpg (128.17 KiB) Viewed 636 times
Szczecin 2018-12-05.jpg
Szczecin 2018-12-05.jpg (123.4 KiB) Viewed 636 times
Post Reply