CLOUD v2.2 BETA

cdxa
Posts: 43
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Fri May 18, 2018 8:38 am

Duch__ wrote:
Fri May 18, 2018 3:54 am
AD 1: Zażartuje i powiem dla Paczkowa bo stamtąd pochodzi @pzygmunt :lol:
Jestem z Poznania, tu nie daleko jest Paczkowo, ale to niestety nie to samo co Paczków, bo zbyt duża różnica czasu;)
fracz wrote:
Fri May 18, 2018 5:29 am
Jeśli zdarzyłaby się jakaś poważna luka w zabezpieczeniach to włamujący się nie tylko miałby waszą bramę ale też jej współrzędne. Nie ułatwiajmy ;)
Nie musi to być obowiązkowe, są przecież własne instalacje clouda, kazdy sam by decydował. Można też wprowadzić zaokrąglone lub przesunięte, współrzędne itp., ważna jest możliwość wyboru.
fracz wrote:
Fri May 18, 2018 5:29 am
Aktualnie nie może, nie wyrobiliśmy się. Nie ma natomiast technicznych przeszkód by to zrobić i jest to w najbliższych planach:
To było by super. Można by w fajny sposób sterować np. grupą rolet, oświetlenia itp. Grupy mogły by być też dostępne w urządzeniach klienckich, pomimo że zaznaczyłem opcję "Pokaż w urządzeniach klienckich" to widze tylko urzadzenia, a grup nie.

Ale jeszcze lepsze było by zintegrowanie twoich skryptów w cloudzie z możliwością edycji scen jak na androidowym automate, tak żeby logika przechowywana była w Cloud. A już bajką była by możliwość posiadania Clouda na własnej instalacji z możliwościa podpięcia pod tego online. Cała automatyka działała by niezależnie od stanu połączenia z siecią, a w przypadku połączenia można by wszystkim sterować przez cloud online. No chyba że tak można?
Dunay
Posts: 70
Joined: Thu Jan 04, 2018 7:39 pm

Fri May 18, 2018 9:51 am

Zamiast dokładnego określania zachodu i wschodu słońca, najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik natężenia światła i na podstawie tego otwieranie lub zamykanie rolet, czy czego tam człowiek sobie wymyśli.
User avatar
Lucas
Posts: 445
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Fri May 18, 2018 10:47 am

cdxa wrote:
Fri May 18, 2018 8:38 am
To było by super. Można by w fajny sposób sterować np. grupą rolet, oświetlenia itp. Grupy mogły by być też dostępne w urządzeniach klienckich, pomimo że zaznaczyłem opcję "Pokaż w urządzeniach klienckich" to widze tylko urzadzenia, a grup nie.
Sprawdź jaką masz wersję aplikacji. Widok pomiędzy urządzeniami a grupami przełącza się na górnym pasku - ikona trzech kółek.
Musisz mieć stworzoną grupę (chociażby jedno urządzenie), żeby tu coś widzieć. Na Androidzie działa, na iOS jeszcze nie było aktualizacji.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
cdxa
Posts: 43
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Fri May 18, 2018 3:23 pm

Dunay wrote:
Fri May 18, 2018 9:51 am
Zamiast dokładnego określania zachodu i wschodu słońca, najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik natężenia światła i na podstawie tego otwieranie lub zamykanie rolet, czy czego tam człowiek sobie wymyśli.
Może nie zamiast ale fajnie gdyby dowolny czujnik analogowy mógł wyzwalać dowolną grupę/kanał
cdxa
Posts: 43
Joined: Mon May 14, 2018 10:08 pm
Location: Poznań

Fri May 18, 2018 3:42 pm

Lucas wrote:
Fri May 18, 2018 10:47 am
cdxa wrote:
Fri May 18, 2018 8:38 am
To było by super. Można by w fajny sposób sterować np. grupą rolet, oświetlenia itp. Grupy mogły by być też dostępne w urządzeniach klienckich, pomimo że zaznaczyłem opcję "Pokaż w urządzeniach klienckich" to widze tylko urzadzenia, a grup nie.
Sprawdź jaką masz wersję aplikacji. Widok pomiędzy urządzeniami a grupami przełącza się na górnym pasku - ikona trzech kółek.
Musisz mieć stworzoną grupę (chociażby jedno urządzenie), żeby tu coś widzieć. Na Androidzie działa, na iOS jeszcze nie było aktualizacji.
Mam na iOS, teraz wszystko jasne:) ciekawe kiedy update
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Fri May 18, 2018 4:20 pm

Dunay wrote:
Fri May 18, 2018 9:51 am
Zamiast dokładnego określania zachodu i wschodu słońca, najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik natężenia światła i na podstawie tego otwieranie lub zamykanie rolet, czy czego tam człowiek sobie wymyśli.
Da się zrobić ;)
cdxa wrote:
Fri May 18, 2018 3:23 pm
Może nie zamiast ale fajnie gdyby dowolny czujnik analogowy mógł wyzwalać dowolną grupę/kanał
Tu masz przykład jak to wykonać we własnym zakresie:
viewtopic.php?f=24&t=3438
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
lesny8
Posts: 870
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu May 24, 2018 10:04 pm

U mnie już Cloud v2.2 zaparkował na malinie :D
Dzięki @fracz.

Chyba dzisiaj nie usnę... ;)
maras
Posts: 69
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:10 am

Sat Jun 09, 2018 3:17 pm

Jak to wygląda z tymi grupami. Sterowanie jest możliwe tylko z telefonu?
Da się jakoś softem zaprogramować scenę tak, że po włączeniu(fizyczne dotknięcie palcem) Sonoff Touch uruchamia się również np. inny Sonoff Basic ?
User avatar
lesny8
Posts: 870
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Jun 09, 2018 4:20 pm

Grupy pozwalają zgrupować kilka takich samych kanałów, które mają te same funkcje np. oświetlenie.
W aplikacji na telefonie wykonując wybraną grupę zmienisz stan kanałów, czyli np. w przypadku oświetlenia, włączasz lub wyłączasz światło w całym domu, jeżeli oczywiście stworzysz sobie taką grupę.
Grupy to nie sceny. Sceny mają być wprowadzone ale czekamy na wyniki ankiety żeby wiedzieć co i kiedy.

Istnieje póki co pośrednie rozwiązanie, które może cię zainteresować. Jeżeli chcesz z przycisku na ścianie wywołać jakąś scenę, którą masz zdefiniowaną poprzez SUPLA Scripts by @fracz, to polecam prześledzić te dwa wątki: tu i tu.
ALEX
Posts: 14
Joined: Fri Dec 01, 2017 7:03 pm

Wed Dec 05, 2018 10:20 am

cdxa wrote:
Fri May 18, 2018 8:38 am

Jestem z Poznania, tu nie daleko jest Paczkowo, ale to niestety nie to samo co Paczków, bo zbyt duża różnica czasu;)
fracz wrote:
Fri May 18, 2018 5:29 am
Jeśli zdarzyłaby się jakaś poważna luka w zabezpieczeniach to włamujący się nie tylko miałby waszą bramę ale też jej współrzędne. Nie ułatwiajmy ;)
Nie musi to być obowiązkowe, są przecież własne instalacje clouda, kazdy sam by decydował. Można też wprowadzić zaokrąglone lub przesunięte, współrzędne itp., ważna jest możliwość wyboru.
A dlaczego nie zrobić ograniczenia dokładności lokalizacji do miejscowości? Gdyby jednak pozwolić użytkownikowi wprowadzić współrzędne, można przecież ograniczyć ilość miejsc znaczących, co spowoduje odpowiednio duży błąd lokalizacji.
W chwili obecnej mam przesunięcie czasu powyżej pół godziny. To dużo. I przesunięcie to nie jest stałe w ciągu roku... i jak widać nie jest takie samo dla wschodu i zachodu Słońca.

Warszawa 2018-12-05.jpg
Warszawa 2018-12-05.jpg (128.17 KiB) Viewed 828 times
Szczecin 2018-12-05.jpg
Szczecin 2018-12-05.jpg (123.4 KiB) Viewed 828 times
Post Reply