CLOUD v2.2 BETA

cdxa
Posty: 45
Rejestracja: pn maja 14, 2018 10:08 pm
Lokalizacja: Poznań

pt maja 18, 2018 8:38 am

Duch__ pisze:
pt maja 18, 2018 3:54 am
AD 1: Zażartuje i powiem dla Paczkowa bo stamtąd pochodzi @pzygmunt :lol:
Jestem z Poznania, tu nie daleko jest Paczkowo, ale to niestety nie to samo co Paczków, bo zbyt duża różnica czasu;)
fracz pisze:
pt maja 18, 2018 5:29 am
Jeśli zdarzyłaby się jakaś poważna luka w zabezpieczeniach to włamujący się nie tylko miałby waszą bramę ale też jej współrzędne. Nie ułatwiajmy ;)
Nie musi to być obowiązkowe, są przecież własne instalacje clouda, kazdy sam by decydował. Można też wprowadzić zaokrąglone lub przesunięte, współrzędne itp., ważna jest możliwość wyboru.
fracz pisze:
pt maja 18, 2018 5:29 am
Aktualnie nie może, nie wyrobiliśmy się. Nie ma natomiast technicznych przeszkód by to zrobić i jest to w najbliższych planach:
To było by super. Można by w fajny sposób sterować np. grupą rolet, oświetlenia itp. Grupy mogły by być też dostępne w urządzeniach klienckich, pomimo że zaznaczyłem opcję "Pokaż w urządzeniach klienckich" to widze tylko urzadzenia, a grup nie.

Ale jeszcze lepsze było by zintegrowanie twoich skryptów w cloudzie z możliwością edycji scen jak na androidowym automate, tak żeby logika przechowywana była w Cloud. A już bajką była by możliwość posiadania Clouda na własnej instalacji z możliwościa podpięcia pod tego online. Cała automatyka działała by niezależnie od stanu połączenia z siecią, a w przypadku połączenia można by wszystkim sterować przez cloud online. No chyba że tak można?
Dunay
Posty: 72
Rejestracja: czw sty 04, 2018 7:39 pm

pt maja 18, 2018 9:51 am

Zamiast dokładnego określania zachodu i wschodu słońca, najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik natężenia światła i na podstawie tego otwieranie lub zamykanie rolet, czy czego tam człowiek sobie wymyśli.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 637
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt maja 18, 2018 10:47 am

cdxa pisze:
pt maja 18, 2018 8:38 am
To było by super. Można by w fajny sposób sterować np. grupą rolet, oświetlenia itp. Grupy mogły by być też dostępne w urządzeniach klienckich, pomimo że zaznaczyłem opcję "Pokaż w urządzeniach klienckich" to widze tylko urzadzenia, a grup nie.
Sprawdź jaką masz wersję aplikacji. Widok pomiędzy urządzeniami a grupami przełącza się na górnym pasku - ikona trzech kółek.
Musisz mieć stworzoną grupę (chociażby jedno urządzenie), żeby tu coś widzieć. Na Androidzie działa, na iOS jeszcze nie było aktualizacji.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
cdxa
Posty: 45
Rejestracja: pn maja 14, 2018 10:08 pm
Lokalizacja: Poznań

pt maja 18, 2018 3:23 pm

Dunay pisze:
pt maja 18, 2018 9:51 am
Zamiast dokładnego określania zachodu i wschodu słońca, najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik natężenia światła i na podstawie tego otwieranie lub zamykanie rolet, czy czego tam człowiek sobie wymyśli.
Może nie zamiast ale fajnie gdyby dowolny czujnik analogowy mógł wyzwalać dowolną grupę/kanał
cdxa
Posty: 45
Rejestracja: pn maja 14, 2018 10:08 pm
Lokalizacja: Poznań

pt maja 18, 2018 3:42 pm

Lucas pisze:
pt maja 18, 2018 10:47 am
cdxa pisze:
pt maja 18, 2018 8:38 am
To było by super. Można by w fajny sposób sterować np. grupą rolet, oświetlenia itp. Grupy mogły by być też dostępne w urządzeniach klienckich, pomimo że zaznaczyłem opcję "Pokaż w urządzeniach klienckich" to widze tylko urzadzenia, a grup nie.
Sprawdź jaką masz wersję aplikacji. Widok pomiędzy urządzeniami a grupami przełącza się na górnym pasku - ikona trzech kółek.
Musisz mieć stworzoną grupę (chociażby jedno urządzenie), żeby tu coś widzieć. Na Androidzie działa, na iOS jeszcze nie było aktualizacji.
Mam na iOS, teraz wszystko jasne:) ciekawe kiedy update
Duch__
Posty: 728
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pt maja 18, 2018 4:20 pm

Dunay pisze:
pt maja 18, 2018 9:51 am
Zamiast dokładnego określania zachodu i wschodu słońca, najlepszym rozwiązaniem byłby czujnik natężenia światła i na podstawie tego otwieranie lub zamykanie rolet, czy czego tam człowiek sobie wymyśli.
Da się zrobić ;)
cdxa pisze:
pt maja 18, 2018 3:23 pm
Może nie zamiast ale fajnie gdyby dowolny czujnik analogowy mógł wyzwalać dowolną grupę/kanał
Tu masz przykład jak to wykonać we własnym zakresie:
viewtopic.php?f=24&t=3438
8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 CWU, AIRLY
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1264
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw maja 24, 2018 10:04 pm

U mnie już Cloud v2.2 zaparkował na malinie :D
Dzięki @fracz.

Chyba dzisiaj nie usnę... ;)
maras
Posty: 72
Rejestracja: pt sty 26, 2018 10:10 am

sob cze 09, 2018 3:17 pm

Jak to wygląda z tymi grupami. Sterowanie jest możliwe tylko z telefonu?
Da się jakoś softem zaprogramować scenę tak, że po włączeniu(fizyczne dotknięcie palcem) Sonoff Touch uruchamia się również np. inny Sonoff Basic ?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1264
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob cze 09, 2018 4:20 pm

Grupy pozwalają zgrupować kilka takich samych kanałów, które mają te same funkcje np. oświetlenie.
W aplikacji na telefonie wykonując wybraną grupę zmienisz stan kanałów, czyli np. w przypadku oświetlenia, włączasz lub wyłączasz światło w całym domu, jeżeli oczywiście stworzysz sobie taką grupę.
Grupy to nie sceny. Sceny mają być wprowadzone ale czekamy na wyniki ankiety żeby wiedzieć co i kiedy.

Istnieje póki co pośrednie rozwiązanie, które może cię zainteresować. Jeżeli chcesz z przycisku na ścianie wywołać jakąś scenę, którą masz zdefiniowaną poprzez SUPLA Scripts by @fracz, to polecam prześledzić te dwa wątki: tu i tu.
ALEX
Posty: 27
Rejestracja: pt gru 01, 2017 7:03 pm

śr gru 05, 2018 10:20 am

cdxa pisze:
pt maja 18, 2018 8:38 am

Jestem z Poznania, tu nie daleko jest Paczkowo, ale to niestety nie to samo co Paczków, bo zbyt duża różnica czasu;)
fracz pisze:
pt maja 18, 2018 5:29 am
Jeśli zdarzyłaby się jakaś poważna luka w zabezpieczeniach to włamujący się nie tylko miałby waszą bramę ale też jej współrzędne. Nie ułatwiajmy ;)
Nie musi to być obowiązkowe, są przecież własne instalacje clouda, kazdy sam by decydował. Można też wprowadzić zaokrąglone lub przesunięte, współrzędne itp., ważna jest możliwość wyboru.
A dlaczego nie zrobić ograniczenia dokładności lokalizacji do miejscowości? Gdyby jednak pozwolić użytkownikowi wprowadzić współrzędne, można przecież ograniczyć ilość miejsc znaczących, co spowoduje odpowiednio duży błąd lokalizacji.
W chwili obecnej mam przesunięcie czasu powyżej pół godziny. To dużo. I przesunięcie to nie jest stałe w ciągu roku... i jak widać nie jest takie samo dla wschodu i zachodu Słońca.

Warszawa 2018-12-05.jpg
Warszawa 2018-12-05.jpg (128.17 KiB) Przejrzano 1525 razy
Szczecin 2018-12-05.jpg
Szczecin 2018-12-05.jpg (123.4 KiB) Przejrzano 1525 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „CLOUD”