Zgłoszenia nowych urządzeń 2026 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

zzrr wrote: Sat Mar 28, 2026 11:23 pm @Robinson74 zgodnie z obietnicą teraz mogę napisać że przeszła testy pozytywnie i jest bardzo fajna. Jeśli będziesz zainteresowany jakimiś szczegółami to pytaj.
Jak ustawiłeś timingi dla poszczególnych kanałów?
ALARM SWITCH
ALARM MELODY
ALARM VOLUME
ALARM DURATION
ALARM DISPLAY

Akurat ALARM DISPLAY ma wyszarzone wszystkie 3 pola w panelu Channel timings (w Supli jako ogólny kanał pomiarowy).

Wszystkie kanały oprócz ostatniego masz ustawione jako "włącznik zasilania" w Supli?
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Robinson74 wrote: Thu Apr 02, 2026 10:35 pm
zzrr wrote: Sat Mar 28, 2026 11:23 pm @Robinson74 zgodnie z obietnicą teraz mogę napisać że przeszła testy pozytywnie i jest bardzo fajna. Jeśli będziesz zainteresowany jakimiś szczegółami to pytaj.
Jak ustawiłeś timingi dla poszczególnych kanałów?
ALARM SWITCH
ALARM MELODY
ALARM VOLUME
ALARM DURATION
ALARM DISPLAY

Akurat ALARM DISPLAY ma wyszarzone wszystkie 3 pola w panelu Channel timings (w Supli jako ogólny kanał pomiarowy).

Wszystkie kanały oprócz ostatniego masz ustawione jako "włącznik zasilania" w Supli?
Mam 4 ustawione na normalne przełączniki(włącznik zasilania) a ostatni na kanał pomiarowy GPM. Channel timings panel nie ruszałem. Nic tam nie ustawiałem. Bo rozumiem że o te timingi pytasz.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Thu Apr 02, 2026 8:49 pm
bokk wrote: Tue Mar 31, 2026 11:34 am
vajera wrote: Tue Mar 31, 2026 11:31 am
Te parametery jak najbardziej - 1x VB + 1xGPM.

Ja nie widzę pożytku, ale myślałem, że może Ty masz jakieś potrzeby, żeby akcelerometr wykorzystać.
Ja go potrzebuję jedynie jako czujnik wibracji do powiadomienia o dzwoniącym domofonie, cena była dobra do wziąłem :)
To daj go bez Akcji, Kąta i Osi
+BWNU:1.4.116-02/04/26 - póki co na bogato (kąt, osie), bo przyszedł do mnie wczoraj i testuje użyteczność tych parametrów.
Zrobiłem aktualizację do 1.4.116 ale urzadzenie się nie dodało. Wykryto niewspierane urządzenie. Sprawdź, czy masz aktualną wersję oprogramowania. (LUMI::lumi.vibration.aq1)

Edit.
Po restarcie bramki i wyjęciu baterii z czujnika ponowna próba dodania urzadzenia zakończona powodzeniem.
No to teraz testy 😀
bokk

bokk wrote: Fri Apr 03, 2026 2:26 am
bokk wrote: Tue Mar 31, 2026 11:34 am

Ja go potrzebuję jedynie jako czujnik wibracji do powiadomienia o dzwoniącym domofonie, cena była dobra do wziąłem :)
To daj go bez Akcji, Kąta i Osi
+BWNU:1.4.116-02/04/26 - póki co na bogato (kąt, osie), bo przyszedł do mnie wczoraj i testuje użyteczność tych parametrów.
Zrobiłem aktualizację do 1.4.116 ale urzadzenie się nie dodało. Wykryto niewspierane urządzenie. Sprawdź, czy masz aktualną wersję oprogramowania. (LUMI::lumi.vibration.aq1)

Edit.
Po restarcie bramki i wyjęciu baterii z czujnika ponowna próba dodania urzadzenia zakończona powodzeniem.
No to teraz testy 😀
Założona nowa bateria ale coś odczyty dziwne, wibracja wogole nie zmienia stanu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

bokk wrote: Fri Apr 03, 2026 4:11 am

Edit.
No to teraz testy 😀
Zapomniałem napisać - ten czujnik sygnalizuje wibracji, ale nie wygasza się samoistnie - ustaw dla kanału binarnego parametr autoset - ja u siebie wpisałem 5.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk

vajera wrote: Fri Apr 03, 2026 5:00 am

Edit.
No to teraz testy 😀
Zapomniałem napisać - ten czujnik sygnalizuje wibracji, ale nie wygasza się samoistnie - ustaw dla kanału binarnego parametr autoset - ja u siebie wpisałem 5.
Ustawiłem też na 5 zmienił stan ale się nie wzbudza. Jak w nim ustawić czułość
vajera

bokk wrote: Fri Apr 03, 2026 5:37 am
vajera wrote: Fri Apr 03, 2026 5:00 am

Ustawiłem też na 5 zmienił stan ale się nie wzbudza. Jak w nim ustawić czułość
W mój egzemplarz wystarczy postukać.
Czułość: klaster BASIC (!), atrybut 65293, U8, wartości od 1 (najwyższa czułość) do 21, LUMI mfc_code.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

zzrr wrote: Thu Apr 02, 2026 10:59 pm Mam 4 ustawione na normalne przełączniki(włącznik zasilania) a ostatni na kanał pomiarowy GPM. Channel timings panel nie ruszałem. Nic tam nie ustawiałem. Bo rozumiem że o te timingi pytasz.
OK. Ja grzebałem w ustawieniach tej syreny (Manufacturer name _TZE204_t1blo2bj | model ID TS0601).
W panelu Channel timings ustawiłem keepalive=60, a timeout=80 i syrena się nieraz rozłącza, ale może to wina słabego sygnału.
Vajera, jak radziłbyś to ustawić?
I druga sprawa. Czy syrena pokazuje CI stan baterii? Może jak się mu odetnie zasilanie?
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Robinson74 wrote: Fri Apr 03, 2026 6:22 am
zzrr wrote: Thu Apr 02, 2026 10:59 pm Mam 4 ustawione na normalne przełączniki(włącznik zasilania) a ostatni na kanał pomiarowy GPM. Channel timings panel nie ruszałem. Nic tam nie ustawiałem. Bo rozumiem że o te timingi pytasz.
OK. Ja grzebałem w ustawieniach tej syreny (Manufacturer name _TZE204_t1blo2bj | model ID TS0601).
W panelu Channel timings ustawiłem keepalive=60, a timeout=80 i syrena się nieraz rozłącza, ale może to wina słabego sygnału.
I druga sprawa. Czy syrena pokazuje CI stan baterii? Może jak się mu odetnie zasilanie?
Jeśli pytasz jak to wygląda u mnie to wygląda to tak... Stan baterii pokazuje mi na każdym kanale od syrenki. Ogólnie z moich doświadczeń dot. urządzeń bateryjnych zawsze już po sparowaniu jeśli baterii nie pokazywało zawsze wyjęcie i włożenie baterii załatwiało sprawę. Co do pokazywania stanu to pokazuje cały czas Full ponieważ mam ją na razie tylko na kablu. Jak wygląda sytuacja przy pokazywaniu stanu zasilania tylko na bateriach jeszcze nie wiem. U siebie nie zaobserwowałem ani razu aby nie zareagowała na przełącznik wł/wył więc sytuacji że rozłączona z bramką nie zaobserwowałem. Mam ją cały czas aktywną już kilka dni ale na razie bardziej w celach zapoznawczych niż już użytkowych. Od czasu do czasu sprawdzam wł/wył. Za każdym razem ten przełącznik reaguje bez opóźnień. Inaczej sprawa wygląda jeśli chodzi o np VOLUME czy MELODY. Te potrafią z jakiegoś powodu złapać jakby laga. Np... próbuję użyć VOLUME a on nic. Więc daje go w kierunku OFF a później znowu ON i zazwyczaj zaczyna od tego momentu wszystko działać bez opóźnień w przełączaniu. Ale to akurat mi nie przeszkadza bo wiadomo że jak juz ustawimy to co nam potrzeba to się juz później z tego nie korzysta. Najważniejszy jest ALARM SWITCH a on u mnie działa bez zastrzeżeń.
vajera

Robinson74 wrote: Fri Apr 03, 2026 6:22 am
Te kanały MELODY/VOLUME....służą tylko do ustawienia parametrów syreny. Zbyszek ma rację - najlepiej ustawić je raz i schować w aplikacji, przypominam też, że wszystkie można ustawić w GUI (zakładka Advanced devices).
W ich przypadku nie należy ustawiać żadnych Channel Timings, keepalive I timeout można ewentualnie ustawić dla ALARM SWITCH, ale to działa przez Tuya custom cluster, więc ten mechanizm keepalive może różnie działać. Na pewno te czasy, o których pisałeś, są za krótkie - proponuję keepalive ustawić na minimum 300 sekund a timeout np. na 700.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”