Czujnik głębokości dla cieczy z czujnikiem różnicy ciśnień

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Patryk
Posty: 980
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

czw maja 16, 2019 3:59 pm

Z zasilaczem to Ci do końca nie doradzę.
Ja mam tak.
Zasilacz w domu 9V.
Cały układ zmontowany w obudowie hermetyczne i tam jest dopiero płytka stabilizatora na 5V.
Nie wiem, czy Twój pomysł jest dobry.
Układ w domu i 8m kabla do czujnika.
1m słupa wody to 1 V, czyli 10cm to tylko 100 mV. Możesz mieć przekłamania wynikające z spadku napięcia na 8 m przewodu. Ale może się mylę.
tomkowski
Posty: 142
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr maja 22, 2019 7:55 am

Czy wartości zmierzonego ciśnienia/poziomu mogę użyć jako warunku do załączania/wyłączania pompy (np. z użyciem skryptów fracza)?
Potrzebne jest mi rozwiązanie, które:
- załączy pompę po przekroczeniu poziomu cieczy "B",
- pompuje aż do opadnięcia cieczy do poziomu "A",
- jeśli czas pracy = "n" minut (ustawiany) a poziom "A" nie został osiągnięty, to ALARM (nie wiem czy można w tym momencie zmienić też ikonę w aplikacji, ale na pewno można wysterować jakieś wyjście, które zamknie wejście typu "sensor").

Jeśli nie tak, to będę kombinował z 4 sondami definiującymi kolejne poziomy cieczy ("COM", "LVL1", "LVL2", "ALARM").
mirizag
Posty: 109
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

czw maja 23, 2019 7:20 pm

Patryk pisze:
czw maja 16, 2019 3:59 pm
Z zasilaczem to Ci do końca nie doradzę.
Ja mam tak.
Zasilacz w domu 9V.
Cały układ zmontowany w obudowie hermetyczne i tam jest dopiero płytka stabilizatora na 5V.
Nie wiem, czy Twój pomysł jest dobry.
Układ w domu i 8m kabla do czujnika.
1m słupa wody to 1 V, czyli 10cm to tylko 100 mV. Możesz mieć przekłamania wynikające z spadku napięcia na 8 m przewodu. Ale może się mylę.
Wemosa też masz w tej puszcze czy tylko stabilizator napięcia ?
Patryk
Posty: 980
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

czw maja 23, 2019 7:27 pm

Wemos, stabilizator i czujnik.
mirizag
Posty: 109
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

czw maja 23, 2019 7:55 pm

A też masz kondensatory podłączone do czujnika MPX. Podłączyłem już docelowo i praktycznie nie ma żadnego spadku napięcia na 8m przewodu. Będę musiał jeszcze kupić ten stabilizator.
Patryk
Posty: 980
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

czw maja 23, 2019 8:08 pm

Mam te kondensatory.
Mi bardziej chodziło o spadek napięcia między wyjściem czujnika, a wejściem do wemosa przy 8m. Ale jak pisałem wyżej mogę się mylić.
Mam to zamknięte wszystko w plastikowej obudowie, uszczelnione (wejscie przewodu zasilającego i wyjście wężyka) silikonem.
flisiu
Posty: 16
Rejestracja: sob sty 07, 2017 4:08 am

pn maja 27, 2019 10:50 am

Witam
Po pierwsze wielkie dzięki dla autora programu.
Od kilku tygodni działa bez zarzutu czujnik poziomu 'cieczy'. Jedynie co zauważyłem to drobne odchylenia wskazania przy zmianie temperatury otoczenia.
Uruchomiłem na płytce WeMos i chciałbym dołożyć przekaźnik i sensor.
Dopisałem w kodzie:

SuplaDevice.addRelay(13); // 13 - Pin number where the relay is connected
SuplaDevice.addSensorNO(15);

Niby wszystko ok, zarejestrowałem nowe urządzenie z przekaźnikiem i sensorem, jednak kiedy nim steruję to mogę włączyć przekaźnik, jednak po 5 sekundach płytka się resetuje. W tym czasie nie mogę wyłączyć przekaźnika.
Sensor działa poprawnie.
Gdzie może być błąd? poproszę o pomoc.
mirizag
Posty: 109
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

pn maja 27, 2019 1:04 pm

Patryk pisze:
czw maja 16, 2019 3:05 pm
Kolego, jak może być 6,4V jak czujnik jest zasilany napięciem 5V ???
Chyba, że go podłączyłeś do większego napięcia.
Witam. Dzisiaj dołożyłem stabilizator napięcia i teraz mam odczyt prawidłowy przy DPX 5050 i kompensacja na 750
No i mam tak zrobione że czujnik jest w szambie, a nodemcu v3 i stabilizator napięcia w garażu.

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
adamwro25
Posty: 41
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

śr maja 29, 2019 8:13 am

@mirizag

Co podłączyłeś do czujnika mpx worek czy rure?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1215
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr maja 29, 2019 11:08 am

Czy ktoś może zastosował może taki czujnik do kontroli stanu filtra w wentylacji ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”