Automatyczny reset - da się?

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Dawid84

elmaya wrote: Wed Nov 27, 2019 9:43 pm
Dawid84 wrote: Wed Nov 27, 2019 9:38 pm Podlaczylem i led swieci

Dobra do jutra
That behavior is correct. :D
it must turned off for 5 seconds after 5 minutes without connection.
Ok jutro sprawdze
Pozdrawiam
Dawid
kindziol

kindziol wrote: Wed Nov 27, 2019 9:33 pm
elmaya wrote: Wed Nov 27, 2019 8:41 pm
kindziol wrote: Wed Nov 27, 2019 8:24 pm

Witam.
Dziękuje za podpowiedź. Ale jest problem, po zaprogramowaniu nie rozgłasza sieci wifi. A druga sprawa to w sofcie dioda awarii jest da D1 a tu mamy D2, Więc potrzebna jest zmiana w sofcie ale niestety ja tego nie potrafię.

Soft się wgrywa bez problemu, chyba, że tu ważne są prędkości wgrywania i kasowania ?
I have prepared a special soft for you.
normal soft cannot work (Esp01 has less Flash memory)
according to the data from the link page that you put the relay is controlled by serial port ("0xA0, 0x01, 0x01, 0xA2" to activate relay and "0xA0, 0x01, 0x00, 0xA1" to disconnect relay)
You will not have led alarm.
Gpio 0 for wificonfig (open automatically until you configure it the first time)
Gpio 2 led status wifi status, wificonfig
This soft is 4Mbit (512KB) see flashtool capture.
Dziękuje bardzo. Poszło, teraz tylko ta dioda awarii, ma być na d2 ?
Tak , dioda awarii na d2. Ale po wyłączeniu routera przekaźnik nie klepnął. Po ilu pingach ma nastąpić restart. A Dioda świeci po awarii wifi z małymi przerwami, czyli miga.
Patryk

Dobra do jutra
Czyli jest coś nie tak z sterowaniem w tym module przekaźnika.
Jeżeli dioda swieci to znaczy, że na D5 jest stan wysoki (HIGH +3,3V). Czyli soft działa prawidłowo.
Jeżeli na początku @Dawid84 stwierdził, że moduł przekaźnika ( przekaźnik ) załącza się po podłączeniu wejścia "IN" do GND., a podając na przekażnik +3,3V też go załącza to coś jest nie tak. Dopiero 5V nie załącza przekaźnika.
@Dawid84 spróbuj zamiast 5V zasilić przekaźnik napięciem 3,3V. Możliwe, że nie będzie działał, ale ...
elmaya

kindziol wrote: Wed Nov 27, 2019 9:46 pm
elmaya wrote: Wed Nov 27, 2019 8:41 pm

I have prepared a special soft for you.
normal soft cannot work (Esp01 has less Flash memory)
according to the data from the link page that you put the relay is controlled by serial port ("0xA0, 0x01, 0x01, 0xA2" to activate relay and "0xA0, 0x01, 0x00, 0xA1" to disconnect relay)
You will not have led alarm.
Gpio 0 for wificonfig (open automatically until you configure it the first time)
Gpio 2 led status wifi status, wificonfig
This soft is 4Mbit (512KB) see flashtool capture.
Tak , dioda awarii na d2. Ale po wyłączeniu routera przekaźnik nie klepnął. Po ilu pingach ma nastąpić restart. A Dioda świeci po awarii wifi z małymi przerwami, czyli miga.
You don't have an alarm LED (there is no more Gpio)
The one you have indicates wifi Status (flashing 0.8 connecting wifi--flashing 0.2 wifiConfig)
after 5 minutes I must activate the relay for 5 seconds
kindziol

elmaya wrote: Wed Nov 27, 2019 10:00 pm

The one you have indicates wifi Status (flashing 0.8 connecting wifi--flashing 0.2 wifiConfig)
Może tak, włączone zasilanie dla d1 mini, dioda na d2 nie świeci, połączenie wifi aktywne. Wyłączam wifi, dioda na d2 miga w równych odstępach, po okołó 5 min następuje reset, przekaźnik klapnął. włączone po chwili wifi, dioda przestaje świecić. i myślę, że to są dobre ustawienia.

Chciałbym podziękować za pracę i pomoc. Zakupiony układ : https://allegro.pl/oferta/modul-przekaz ... Y2JiOWU%3D jest dobrym zakupem i spełnia moje oczekiwania. Może ktoś wykorzysta to jako reset router.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.
elmaya

Patryk wrote: Wed Nov 27, 2019 9:54 pm

Dobra do jutra
Czyli jest coś nie tak z sterowaniem w tym module przekaźnika.
Jeżeli dioda swieci to znaczy, że na D5 jest stan wysoki (HIGH +3,3V). Czyli soft działa prawidłowo.
Jeżeli na początku @Dawid84 stwierdził, że moduł przekaźnika ( przekaźnik ) załącza się po podłączeniu wejścia "IN" do GND., a podając na przekażnik +3,3V też go załącza to coś jest nie tak. Dopiero 5V nie załącza przekaźnika.
@Dawid84 spróbuj zamiast 5V zasilić przekaźnik napięciem 3,3V. Możliwe, że nie będzie działał, ale ...
will not work with 3.3VDC :(
the 5 VDC relay has a Pick-up Voltage 3.80 VDC
kindziol

kindziol wrote: Wed Nov 27, 2019 10:13 pm
elmaya wrote: Wed Nov 27, 2019 10:00 pm

Może tak, włączone zasilanie dla d1 mini, dioda na d2 nie świeci, połączenie wifi aktywne. Wyłączam wifi, dioda na d2 miga w równych odstępach, po okołó 5 min następuje reset, przekaźnik klapnął. włączone po chwili wifi, dioda przestaje świecić. i myślę, że to są dobre ustawienia.

Chciałbym podziękować za pracę i pomoc. Zakupiony układ : https://allegro.pl/oferta/modul-przekaz ... Y2JiOWU%3D jest dobrym zakupem i spełnia moje oczekiwania. Może ktoś wykorzysta to jako reset router.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.
Tylko moja jeszcze mała prośba, czy można zmienić czas na dłuższy na przełączenie przekaźnika ?

Jeszcze raz dzięki, myślę, że jeszcze komuś się to przyda.....

pozdrawiam....
elmaya

Yes, of course it is possible to change the time.
At the moment I have my magic crystal ball in maintenance so I can not guess how long you want and you will have to tell me. :lol:
Patryk

kindziol wrote: Wed Nov 27, 2019 10:33 pm
Może tak, włączone zasilanie dla d1 mini, dioda na d2 nie świeci, połączenie wifi aktywne.
Wybacz, ale przeż parę minut zastanawiałem się o co Ci chodzi.
Podajesz link do modułu, a następnie piszesz o d1 mini (czyli wemosie).
Dopiero jak (w myślach ) przestawiłem " przecinek " zrozumiałem to.

Nie bądz zły, ale zobacz:
Może tak, włączone zasilanie dla d1 mini, dioda na d2 nie świeci, połączenie wifi aktywne.
oraz
Może tak, włączone zasilanie dla d1, mini dioda na d2 nie świeci, połączenie wifi aktywne.

Niby to samo - ale jaka różnica.
elmaya

Patryk wrote: Wed Nov 27, 2019 10:48 pm
kindziol wrote: Wed Nov 27, 2019 10:33 pm
Wybacz, ale przeż parę minut zastanawiałem się o co Ci chodzi.
Podajesz link do modułu, a następnie piszesz o d1 mini (czyli wemosie).
Dopiero jak (w myślach ) przestawiłem " przecinek " zrozumiałem to.

Nie bądz zły, ale zobacz:
oraz
Może tak, włączone zasilanie dla d1, mini dioda na d2 nie świeci, połączenie wifi aktywne.

Niby to samo - ale jaka różnica.
and now use the Google translator and try to decode what he meant. :)

Return to “Pomysły i koncepcje”