Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Juszczaczek1 wrote: Mon Mar 31, 2025 4:37 pm A dlaczego czasem tak jest, że mimo poprawnego odczytu zaznaczone jest na pomarańczowo?
Bo "algorytm" nie wie czy odczyt jest poprawny. Dla Ciebie wystarczy rzucić okiem, ale algorytm dostaje jakiś wynik przetwarzania cyfr i na podstawie różnych parametrów stwierdza, czy jest poprawny czy nie (spojrzeć nie może :) ).
Aktualnie licznik pracuje na kanale "licznika impulsów", a on nie toleruje spadków w pomiarach, więc lepiej jest, jeśli algorytm częściej odrzuca wątpliwe wyniki, niż gdyby miał raz na 1000 zaakceptować niepoprawny odczyt.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
ERGOenergia

Zibi_007 wrote: Mon Mar 31, 2025 4:26 pm
klew wrote: Mon Mar 31, 2025 4:16 pm
Zibi_007 wrote: Mon Mar 31, 2025 3:38 pm A ja mam mieszane uczucia.
U Ciebie jakość zdjęć jest dość słaba i ostatnia cyfra jest często do połowy wycięta. Może spróbuj kamerę inaczej ustawić i dać większy prostokąt?
Krzysztof, czego to ja już nie próbowałem ;-) Licznik jest w głupim miejscu, do tego w środku brudny (z zewnątrz wyczyściłem). Ogólnie warunki do odczytu bardzo trudne. W tym ustawieniu miałem już tak, że dwa tygodnie pokazywał zużycie bez problemu, później przestał, następnie był ten przestój, gdzie wielu osobom nie czytało, później znowu zaczął czytać idealnie (po resecie), a teraz znowu czyta jak chce. W tym tygodniu będę zmieniał mu mocowanie, bo wymyśliłem jak to zrobić wykorzystując tylko część tego oryginalnego. Mam też w końcu miejsce, bo sezon grzewczy się kończy i paliwa ubyło, wiec jest się gdzie ruszyć (przedtem było ciasno).
Hej, mieliśmy czasem kamerki ze źle ustawionym obiektywem - była taka partia, jak chcesz to wyślemy ci wersję z dobrze ustawioną. Bo ta jakość jest mega kiepska. Ewentualnie można trochę przekręcić obiektyw i to pomaga. Jak chcesz daj znać to ci wyślę nową sztukę elektroniki.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

robertklepacki94 wrote: Mon Mar 31, 2025 3:58 pm U mnie praktycznie od początku czyta dobrze. Raz na jakiś czas pokaże się jakiś błąd odczytu.
IMG_4556.png
Mistrzu pokaż jak to zamontowałeś , że nie masz refleksów? :D

@ERGOenergia

Ja powiem tak: co do samej usługi/obsługi zdjęć złego słowa powiedzieć nie mogę, powiem nawet że jak są dobre zdjęcia to radzi sobie wyśmienicie. Może tylko obecne zachowanie Supli, że jak nie odczyta poprawnie to nie wyświetli poprzedniego wyniku jest słabe.

Jednak jak bym kupił i miałbym odstawiać taki cyrk jak odstawiam, żeby ustawić kamerkę bez refleksów bo ten led tam się kompletnie nie nadaje w połączeniu z takim plastikiem to bym zwrócił produkt po pierwszym dniu, mówiąc, że oczekuje czegoś co powieszę, ustawię ostrość i nic więcej nie muszę robić ...
Wg mnie powinniście porobić więcej testów i opracować takie ustawienia leda lub wybór kilku przeźroczystych plastików rozpraszających/filtrujących światło, żeby to po prostu działało w przewidywalny sposób umieszczenia nad licznikiem.

A po za tym świetny pomysł i wykonanie w połączeniu z Suplą ;) walczę dalej, poprzestawiałem właśnie po raz kolejny i wydaje mi się, że będzie lepiej niż dotychczas ;)

Pozdrawiam
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

ERGOenergia wrote: Mon Mar 31, 2025 5:01 pm
Zibi_007 wrote: Mon Mar 31, 2025 4:26 pm
klew wrote: Mon Mar 31, 2025 4:16 pm

U Ciebie jakość zdjęć jest dość słaba i ostatnia cyfra jest często do połowy wycięta. Może spróbuj kamerę inaczej ustawić i dać większy prostokąt?
Krzysztof, czego to ja już nie próbowałem ;-) Licznik jest w głupim miejscu, do tego w środku brudny (z zewnątrz wyczyściłem). Ogólnie warunki do odczytu bardzo trudne. W tym ustawieniu miałem już tak, że dwa tygodnie pokazywał zużycie bez problemu, później przestał, następnie był ten przestój, gdzie wielu osobom nie czytało, później znowu zaczął czytać idealnie (po resecie), a teraz znowu czyta jak chce. W tym tygodniu będę zmieniał mu mocowanie, bo wymyśliłem jak to zrobić wykorzystując tylko część tego oryginalnego. Mam też w końcu miejsce, bo sezon grzewczy się kończy i paliwa ubyło, wiec jest się gdzie ruszyć (przedtem było ciasno).
Hej, mieliśmy czasem kamerki ze źle ustawionym obiektywem - była taka partia, jak chcesz to wyślemy ci wersję z dobrze ustawioną. Bo ta jakość jest mega kiepska. Ewentualnie można trochę przekręcić obiektyw i to pomaga. Jak chcesz daj znać to ci wyślę nową sztukę elektroniki.
Dzięki. Napisałem PW.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
nonflammable

A gdyby tak móc w Cloud usunąć błędne odczyty uznane przez OCR jako poprawne ? :idea:
Bo nagle na wykresie mam 360m3 zużycia 8-)
Zrzut ekranu 2025-04-01 100256.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

nonflammable wrote: Tue Apr 01, 2025 8:15 am A gdyby tak móc w Cloud usunąć błędne odczyty uznane przez OCR jako poprawne ? :idea:

Dzięki za info. Tutaj algorytm weryfikujący ewidentnie coś przegapił :).

Co do usuwania, to rozważamy różne opcje, ale narazie bez decyzji.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007

klew wrote: Tue Apr 01, 2025 8:34 am
nonflammable wrote: Tue Apr 01, 2025 8:15 am A gdyby tak móc w Cloud usunąć błędne odczyty uznane przez OCR jako poprawne ? :idea:

Dzięki za info. Tutaj algorytm weryfikujący ewidentnie coś przegapił :).

Co do usuwania, to rozważamy różne opcje, ale narazie bez decyzji.
No jeśli już jest dodana opcja zatwierdzenia odczytu (sam odkryłem to niedawno), to można by było pomyśleć o opcji skasowania złego odczytu. Byłoby to całkiem sensowne.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Hej!
W końcu też zabrałem się za krótkie podsumowanie.
Mój" "Cam Meter", to alternatywa ("fakultatywna") dla licznika impulsowego i na razie tak pozostanie, bo odczyty są chwilowo "nieidealne". Walczyłem długo i powiem (subiektywnie), że dla "trudnych liczników" bez zmiany oświetlenia nie jest to opcja optymalna (...). Myślę, że mój wodomierz raczej nie należy do tych trudnych i uzyskam zamierzony efekt. ;)
Wcześniej pisałem o tym, że próbowałem "wyciągnąć" sygnał z flesza, żeby podłączyć jakieś dodatkowe doświetlenie, ale w końcu zrezygnowałem. Może warto pomyśleć nad wersją z wyprowadzonym sygnałem dla dodatkowego flesza!
Według moich obserwacji (ciągle subiektywnych) dążyłbym do prostopadłego ustawienia kamery względem okna liczydła, a diody oświetlałyby go "od dołu" i od góry", co pozwoliłoby zminimalizować ew. refleksy.
Obecnie "moja" kamera nie jest najlepiej ustawiona (była lepiej), ale chcę bardziej stabilnie ją zamocować, bo zdarzyło się, że któryś wnuk "z ciekawości" ( :) ) lekko ją przestawił.
Pozwoliłem sobie także na drobną modyfikację ze względu na słaby zasięg WiFi - podłączyłem antenę zewnętrzną. Trzeba było przelutować zworkę na pcb, łączącą gniazdo. Różnica jest znaczna. :D Także taka alternatywna wersja mogłaby powstać, bo potencjalny użytkownik nie będzie chciał się z tym bawić.
Często padają pytania, jaki wodomierz kupić; i tak mi się wydaje, że lepsze powinny być te z białym liczydłem i czarnymi cyframi. Może ktoś, kto analizuje te odczyty - potwierdzi to. To może być ważne dla potencjalnego nabywcy "Cam Meter".

....i jeszcze jedno; czy "wyrzucić" "pierwsze" zero z analizy? Praktycznie nigdy nie będzie brane pod uwagę!

Na razie tyle :) i załączam zrzut z apki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
nonflammable

Zibi_007 wrote: Tue Apr 01, 2025 11:22 am No jeśli już jest dodana opcja zatwierdzenia odczytu (sam odkryłem to niedawno), to można by było pomyśleć o opcji skasowania złego odczytu. Byłoby to całkiem sensowne.
Nie do końca taka opcja kasowania jest optymalna, bo lista ostatnich odczytów jest ograniczona ... i co jeżeli przegapisz błędny odczyt ?
Wydaje mi się, że niezłe może okazać się samodzielne rozpoznawanie i odrzucanie błędnych odczytów z poziomu cloud jeżeli nagle stan licznika "przybrał", a kolejny odczyt jest mniejszy to można hipotetycznie założyć, że poprzedni odczyt był błędny (przy założeniu, że licznik sam z siebie nie powinien się cofać).
Zibi_007

nonflammable wrote: Tue Apr 01, 2025 12:06 pm
Zibi_007 wrote: Tue Apr 01, 2025 11:22 am No jeśli już jest dodana opcja zatwierdzenia odczytu (sam odkryłem to niedawno), to można by było pomyśleć o opcji skasowania złego odczytu. Byłoby to całkiem sensowne.
Nie do końca taka opcja kasowania jest optymalna, bo lista ostatnich odczytów jest ograniczona ... i co jeżeli przegapisz błędny odczyt ?
Wydaje mi się, że niezłe może okazać się samodzielne rozpoznawanie i odrzucanie błędnych odczytów z poziomu cloud jeżeli nagle stan licznika "przybrał", a kolejny odczyt jest mniejszy to można hipotetycznie założyć, że poprzedni odczyt był błędny (przy założeniu, że licznik sam z siebie nie powinien się cofać).
Też nie do końca, bo należałoby poczekać jeszcze na kolejny i dopiero wtedy ustalić, który był błędny...

Return to “Ogólna dyskusja”