Hej!
W końcu też zabrałem się za krótkie podsumowanie.
Mój" "Cam Meter", to alternatywa ("fakultatywna") dla licznika impulsowego i na razie tak pozostanie, bo odczyty są chwilowo "nieidealne". Walczyłem długo i powiem (subiektywnie), że dla "trudnych liczników" bez zmiany oświetlenia nie jest to opcja optymalna (...). Myślę, że mój wodomierz raczej nie należy do tych trudnych i uzyskam zamierzony efekt.
Wcześniej pisałem o tym, że próbowałem "wyciągnąć" sygnał z flesza, żeby podłączyć jakieś dodatkowe doświetlenie, ale w końcu zrezygnowałem. Może warto pomyśleć nad wersją z wyprowadzonym sygnałem dla dodatkowego flesza!
Według moich obserwacji (ciągle subiektywnych) dążyłbym do prostopadłego ustawienia kamery względem okna liczydła, a diody oświetlałyby go "od dołu" i od góry", co pozwoliłoby zminimalizować ew. refleksy.
Obecnie "moja" kamera nie jest najlepiej ustawiona (była lepiej), ale chcę bardziej stabilnie ją zamocować, bo zdarzyło się, że któryś wnuk "z ciekawości" (

) lekko ją przestawił.
Pozwoliłem sobie także na drobną modyfikację ze względu na słaby zasięg WiFi - podłączyłem antenę zewnętrzną. Trzeba było przelutować zworkę na pcb, łączącą gniazdo. Różnica jest znaczna.

Także taka alternatywna wersja mogłaby powstać, bo potencjalny użytkownik nie będzie chciał się z tym bawić.
Często padają pytania, jaki wodomierz kupić; i tak mi się wydaje, że lepsze powinny być te z białym liczydłem i czarnymi cyframi. Może ktoś, kto analizuje te odczyty - potwierdzi to. To może być ważne dla potencjalnego nabywcy "Cam Meter".
....i jeszcze jedno; czy "wyrzucić" "pierwsze" zero z analizy? Praktycznie nigdy nie będzie brane pod uwagę!
Na razie tyle

i załączam zrzut z apki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.